Începe nebunia la metrou: Protestele sindicaliștilor vor paraliza Bucureștiul

„În sfârșit, după două săptămâni de amânare, din lipsa capacității conducerii MTX (Metrorex) de a-și scrie punctele de vedere față de modificările la CCM (contractului colectiv de muncă n.r.), astăzi s-au reluat ședințele de negociere colectivă.

Administrația a venit cu aceeași placă, nu avem, nu putem, nu ne lasă legea. Din cele 9 revendicări ale USLM s-au discutat primele trei.

Devine din ce în ce mai clar că nimeni din conducerea Metrorex nu este capabil să găsească soluții. Emit doar jelanii că nu se poate. Că pierderi, ca subfinanțare, nu, nu, nu se poate.

Începând cu săptămâna viitoare vom demara lupta sindicală în toate formele ei legale, pichete, conferință de presă, mitinguri de protest și declanșarea conflictului de muncă”, a anunțat Artimon.

Sindicatul angajaților de la metrou a inițiat încă din luna iulie negocierile, însă discuțiile au întârziat pentru că Metrorex a așteaptat o ședință a Consiliului de Administrație pentru desemnarea unei comisii de negociere din partea companiei.

„Negocierile în impas. Ne-am săturat de mimarea dialogului social. Salariații merită respectați mult mai mult!”, spunea atunci Artimon.

În primăvară, liderul USLM afirma că deficitul de personal de la Metrorex se va accentua în 2025, în condiţiile în care mulţi specialişti din cadrul companiei se vor pensiona sau vor alege alte locuri de muncă cum ar fi CFR Călători, unde salariile sunt mai mari, iar condiţiile mai bune. Metrorex are peste 5.000 de salariaţi.

„Salariul mediu net în cadrul Metrorex este de 7.000 lei. Salariile la metrou nu sunt mari. Există doar o senzaţie că salariile sunt mari. Dacă mergeţi la Kaufland, unul care pune materiale pe rafturi are 4.200 lei în mână”, spunea Marian Artimon.

 

Înscrierea în Programul Casa Verde a devenit o adevărată ”olimpiadă” de IT (analiză)

Aniela Nodiţi, medic chirurg: Una din opt femei va face boala, la un moment dat, în timpul vieţii. E un număr foarte mare de cazuri de cancer mamar