Începe o revoluție în Uniunea Europeană: statele membre își unesc forțele pentru a-i expulza pe migranții ilegali

„Avem nevoie de un nou cadru legislativ pentru a ne consolida capacitatea de a acţiona”, a spus von der Leyen, răspunzând solicitării mai multor state membre ale UE, într-o scrisoare adresată țărilor UE înaintea unui summit care se va desfășura joi şi vineri la Bruxelles, parţial dedicat problemelor legate de migraţie.

Scopul este ca „migranţii care fac obiectul unei decizii de a se întoarce într-o ţară să nu poată folosi în altă parte lacunele din sistem pentru a evita această întoarcere”, a explicat von der Leyen.

În acest scop, Bruxellesul propune să faciliteze expulzarea persoanelor aflate într-o situaţie ilegală, în special prin stabilirea unei recunoaşteri reciproce a deciziilor luate de un anumit stat membru.

Mai puţin de 20% din deciziile de expulzare a migranţilor în situaţie ilegală sunt urmate de efecte, a subliniat ea, promiţând o cooperare sporită cu ţările terţe în cauză, de exemplu prin înăsprirea acordării de vize pentru statele recalcitrante.

Exemplul Libiei și Tunisiei

„Alinierea politicii de vize s-a dovedit a fi un instrument important pentru gestionarea mişcărilor ilegale către UE”, a spus von der Leyen, menţionând Bangladesh şi Ghana ca exemple.

Preşedinta Comisiei sugerează, de asemenea, dezvoltarea de relaţii „strategice” cu ţările de origine şi de transfer, urmând exemplul a ceea ce s-a făcut deja cu Libia şi Tunisia. UE a semnat acorduri cu aceste ţări care ar trebui, printre altele, să limiteze plecarea migranţilor către UE de pe teritoriul lor sau chiar să-i repatrieze în ţările lor de origine.

Aceste acorduri puse în aplicare în Tunisia şi Libia au făcut posibilă reducerea cu aproximativ 66% a numărului de intrări ilegale de migranţi în UE prin centrul Mării Mediterane, a subliniat ea.

Dar, a recunoscut ea, sosirile prin vestul Mediteranei şi Atlantic în Spania s-au înmulţit la sfârşitul lunii septembrie cu 56% faţă de anul precedent. Prin urmare, ea recomandă consolidarea parteneriatului UE cu ţări precum Mauritania, pentru a reduce aceste plecări.

Salvați Copiii România extinde programul antibullying la 260 de grădinițe, cu sprijinul Fundației OMV Petrom

„Povestea de dragoste” dintre familia Maldini şi naţionala Italiei continuă