Reprezentanții Partidului Democrat se referă la cerința legii, potrivit căreia un funcționar public special (aceasta este poziția adoptată de Musk) poate fi în această poziție nu mai mult de 130 de zile pe an.
„Cerem publicarea imediată a unei declarații publice din partea administrației dumneavoastră care să precizeze în mod clar că Musk va demisiona și va renunța la toate puterile de luare a deciziilor, așa cum prevede legea, până la 30 mai”, se arată în scrisoare, pe care 77 de democrați din Camera Reprezentanților i-au trimis-o lui Trump.
Autorii apelului au adăugat că nu i-ar permite lui Musk să se întoarcă ca funcționar public special timp de un an „fără a refuza să participe la activitatea companiilor sale, inclusiv Tesla și SpaceX”.
„Am spus foarte clar că presiunea publică asupra Partidului Republican va crește doar de acum până pe 30 mai”, a declarat democratul texan Gregory Cazar pentru Axios.
Potrivit acestuia, democrații au „toate instrumentele legale și politice”, precum și „toată puterea presiunii publice” pentru a-l forța pe Musk să demisioneze.
Rolul lui Musk în administrația Trump
Omul de afaceri, șeful Tesla și SpaceX Elon Musk este unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Donald Trump.
Din ianuarie, el conduce Departamentul de Eficiență de Stat (DOGE), care este conceput pentru a îmbunătăți eficiența guvernului, inclusiv prin concedierea oficialilor „ineficienți”.
Surse de la publicația Politico au precizat la începutul lunii aprilie că Trump i-a spus anturajului său că Musk se va retrage din serviciul public în următoarele săptămâni.
Secretarul de presă al Casei Albe, Caroline Leavitt, a numit publicația Politico drept „gunoi”, dar nu a contestat-o.
Musk a numit articolul publicației „fals”.
Trump a spus public că îl va păstra pe Musk „cât de mult va putea”.