Început de camapanie cu scandal: PSD i-a reclamat pe George Simion și AUR la BEC, AEP și Poliția Capitalei. Ce acuzații lansează social-democrații

Social-democrații au făcut sesizări la Poliție, dar și la Autoritatea Electorală Permanentă și la Biroul Electoral.

Pe mai multe panouri destinate afișelor candidaților la alegerile prezidențiale au apărut și afișe cu mesajul ”George Simion 2024 – Calea sigură să scăpăm de PeeSeeDee”. Aceste afișe sunt ale celor de la AUR și folosesc sloganul de campanie al prezidențiabilului PSD, Marcel Ciolacu.

PSD a făcut mai multe plângeri împotriva AUR

În urma apariției acestor afișe care nu respectă legislația specifică campaniei electorale, PSD a depus o plângere la poliție, dar și la AEP și BEC. Social democrații cer sancționarea celor de la AUR, dar și eliminarea acestor afișe atât de pe panouri, cât și de pe rețelele sociale.

Legea electorală este extrem de clară fiind considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplinește următoarele condiții: se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri sau referendum, clar identificat; este utilizat în perioada campaniei electorale, stabilită potrivit legilor privitoare la organizarea alegerilor; are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg.

„Vă rugăm să constatați faptul că sunt îndeplinite condițiile ca materialul să fie considerat propagandă electorală: se referă la un candidat clar identificat – George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, este utilizat în perioada campaniei electorale, are obiectiv electoral declarat (câștigarea alegerilor prezidențiale de către AUR), depășește în mod clar obiectivul de informare a publicului, iar în ceea ce privește textul postării, acesta este defăimător la adresa PSD”, au scris social-democrații în sesizările trimise la poliție, AEP și BEC.

În plus, cei de la PSD arată în sesizările făcute că ”în materialele distribuite, s-au efectuat cheltuieli în scopul de a influența voturile electoratului printr-o campanie electorală negativă la adresa unui contracandidat, nu pentru promovarea candidaţilor şi a programelor electorale proprii, în contradicție cu normele legale”.

Afișele pe care le promovează candidatul AUR, George Simion, transmit un mesaj electoral speculativ și defăimător, mesaj care poate influența negativ alegătorii. Astfel, AUR riscă amendă de până la 25.000 de lei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

La Liga: Real Valladolid – Villarreal 1-2

Președintele PNL Iași respinge acuzațiile PSD referitoare la o înțelegere cu AUR