Un ministru indian de rang înalt a declarat că numai Dalai Lama şi organizaţia pe care a înfiinţat-o au autoritatea de a-l identifica pe succesorul său ca lider spiritual al budismului tibetan, într-un comentariu rar care contrazice poziţia de lungă durată a Chinei rivale, relatează Reuters.
Dalai Lama, care a fugit în India în 1959 după o revoltă eşuată împotriva regimului chinez, a declarat miercuri că, la moartea sa, se va reîncarna în următorul lider spiritual şi că doar Gaden Phodrang Trust va fi în măsură să îi identifice succesorul. El a declarat anterior că persoana se va naşte în afara Chinei.
Beijingul susţine că are dreptul de a aproba succesorul lui Dalai Lama, ca moştenire din perioada imperială.
Kiren Rijiju, ministrul indian al afacerilor parlamentare şi minorităţilor, a făcut joi o declaraţie rară pe această temă, înainte de a vizita baza lui Dalai Lama din oraşul Dharamshala din nordul Indiei, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a liderului religios, duminică.
„Nimeni nu are dreptul să intervină sau să decidă cine va fi succesorul Sanctităţii Sale Dalai Lama”, a declarat Rijiju, citat de presa indiană.
“Doar el sau instituţia sa au autoritatea de a lua această decizie. Discipolii săi cred profund în acest lucru. Este important pentru discipolii din întreaga lume ca el să îşi decidă succesiunea.”
Ministerul de Externe al Indiei nu a răspuns la o cerere de comentarii privind planul de succesiune al lui Dalai Lama.
Rijiju, un budist practicant, va fi însoţit de alţi oficiali indieni la sărbătorirea zilei de naştere.
Se estimează că în India trăiesc zeci de mii de budişti tibetani, care au libertatea de a studia şi de a lucra acolo. Mulţi indieni îl venerează pe Dalai Lama, iar experţii în relaţii internaţionale spun că prezenţa sa în India oferă New Delhi un anumit grad de influenţă în faţa Chinei.
Relaţiile dintre India şi China s-au deteriorat după incidente la frontieră în 2020, dar acum se îmbunătăţesc încet.