Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut puternic în aprilie cu 10,6 puncte, până la 33,3 puncte, cea mai mică valoare de la declansarea pandemie. Unii analişti financiari vorbesc de o posibilă intrare în recesiune

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut puternic în luna aprilie cu 10,6 puncte până la valoarea de 33,3 puncte, cea mai mică valoare de la declansarea pandemiei de coronavirus. Circa 86% dintre analiştii economici anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. De asemenea, anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2025 se situează, din nou, în scădere faţă de exerciţiul anterior, la valoarea medie de 0,7%, existând şi opinii în rândul participanţilor privind o posibilă intrare în recesiune a economiei româneşti.

”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut puternic în luna aprilie cu 10,6 puncte până la valoarea de 33,3 puncte, cea mai mică valoare de la declansarea pandemiei de coronavirus. Această situaţie s-a datorat exclusiv scăderii puternice a componentei de anticipaţii a indicatorului, cu 16,9 puncte, în timp ce componenta de condiţii curente a crescut cu 2,1 puncte”, anunţă asociaţia.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2026) a crescut comparativ cu valoarea înregistrată în luna martie şi a atins nivelul de 4,78%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 86% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0494 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului EUR/RON anticipat este 5,1112 lei pentru un euro.

”Riscul unui rezultat al alegerilor prezidenţiale care ar fi condus România pe o traiectorie către euroscepticism a generat o scădere puternică a componentei de anticipaţii, care a dus indicatorul de încredere la cea mai mică valoare de după pandemie. În acelaşi timp, deficitul bugetar anticipat pentru anul în curs s-a majorat către 8% din PIB, iar creşterea economică anticipată a scăzut sub 1%”,spune Adrian Codirlaşu, CFA, preşedinte al Asociaţiei CFA România.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 43% dintre participanţi, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 50% anticipează o  scădere. De asemenea 78% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supra-evaluate, iar 14% că sunt corect evaluate. 

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 a crescut comparativ cu exercitiul anterior la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,9% din PIB.

”Anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2025 se situează, din nou, în scădere faţă de exerciţiul anterior, la valoarea medie de 0,7%, existând şi opinii în rândul participanţilor privind o posibilă intrare în recesiune a economiei româneşti”, arată asociaţia.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

 

 

 

Maduro obţine o victorie zdrobitoare în alegerile legislative şi în 23 dintre cele 24 de state în alegerile regionale boicotate de opoziţie. Puterea suspendă zborurile din Columbia şi denunţă infiltrarea unor ”mercenari”

Clasamentul WTA: Jaqueline Cristian a urcat 14 locuri şi este jucătoarea din România cel mai bine clasată / Miriam Bulgaru a intrat în Top 200