Îndulcitorii artificiali stimulează pofta de mâncare? Un nou studiu ridică semne de întrebare

Dr. Francesco Branca, director al departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS, a declarat anul trecut că „înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu ajută oamenii să-și controleze greutatea pe termen lung”. Deși îndulcitorii sunt promovați ca alternativă la zahăr pentru reducerea caloriilor, efectele lor asupra organismului sunt încă studiate.

Un nou studiu publicat în Nature Metabolism sugerează că sucraloza, în loc să reducă apetitul, îl poate crește. Potrivit cercetătorilor, acest îndulcitor activează zonele din creier responsabile de senzația de foame, trimițând semnale care determină consumatorii să mănânce mai mult.

„Sucraloza activează zona din creier care reglează foamea, iar această activare este legată de evaluări mai mari ale senzației de foame”, a declarat Dr. Katie Page, autoarea principală a studiului și profesor asociat la Universitatea California de Sud.

Studiul a implicat 75 de participanți, care au consumat, în momente diferite, trei tipuri de băuturi: apă simplă, apă îndulcită cu zahăr și apă îndulcită cu sucraloză. Cercetătorii au monitorizat activitatea creierului cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) și au măsurat nivelurile de zahăr din sânge și senzația de foame.

Rezultatele au arătat că participanții care au consumat sucraloză au raportat o creștere a apetitului cu aproape 20%, comparativ cu cei care au consumat apă îndulcită cu zahăr. De asemenea, sucraloza a determinat creierul să intensifice conexiunile dintre regiunile responsabile cu motivația de a mânca.

Industria producătoare de îndulcitori artificiali contestă aceste concluzii. Un purtător de cuvânt al Heartland Food Products Group, compania care produce Splenda (un îndulcitor pe bază de sucraloză), a declarat că „îndulcitorii hipocalorici și zero calorii sunt recomandați de profesioniștii din domeniul sănătății și de experți în siguranța alimentară pentru controlul greutății”.

Totuși, specialiști independenți consideră că noile descoperiri susțin cercetări anterioare care indică faptul că îndulcitorii artificiali pot afecta reglarea naturală a apetitului. „Acesta este unul dintre cele mai decisive studii realizate până în prezent asupra efectului îndulcitorilor artificiali asupra creierului uman”, a afirmat Dr. David Katz, specialist în medicina preventivă.

Mecanismul prin care îndulcitorii cresc apetitul nu este complet înțeles, dar cercetătorii suspectează că aceștia trimit creierului semnale de dulceață fără a furniza caloriile necesare. Astfel, creierul reacționează prin creșterea senzației de foame, ceea ce poate duce la un consum caloric mai mare în final.

Aceste rezultate ridică întrebări importante despre utilizarea îndulcitorilor artificiali în dietă și impactul lor asupra sănătății pe termen lung. Deși aceștia sunt adesea recomandați ca alternative la zahăr, studiul sugerează că ar putea fi necesară o reevaluare a efectelor lor reale asupra greutății și metabolismului uman.

Volei feminin: Volei Alba Blaj a pierdut finala CEV Cup în faţa propriilor fani

Comisia Europeană aprobă vaccinul Pfizer împotriva RSV pentru adulții cu risc crescut de îmbolnăvire