Până în prezent, statul nu părea deloc interesat de această latură esențială a îngrijirii bolnavului.
Pacienții care se confruntă cu boli cronice progresive sau incurabile, care reprezintă un risc pentru viață, au nevoi speciale, ce nu pot fi asigurate la domiciliu, oricât de mult efort ar depune familia. Ei trebuie monitorizați permanent, în secții specializate în îngrijiri paliative.
În această categorie de patologii se înscriu cancerul, bolile avansate de inimă, insuficiența renală, ori afecțiuni grave precum accidentul vascular cerebral, demența, boala Parkinson.
”Nu există un program național care să acopere această necesitate. Cei mai mulți dintre pacienții care necesită îngrijiri paliative au nevoie și de cineva care să-i țină de mână în ultimele ore de viață, iar acest lucru nu poate fi posibil în spitalele publice din cauza suprasolicitării personalului medical subdimensionat. Sunt puține centre specializate în îngrijirea paliativă, care să corespundă așteptărilor pacienților cu boli grave și, mai ales, familiilor acestora. De aceea, susțin ideea noului ministru al Sănătății, domnul Alexandru Rogobete, de a se implica în dezvoltarea acestei laturi a îngrijirii bolnavului în fazele terminale ale afecțiunilor incurabile”, spune Alina Ion.
Psiholog de profesie, cu o îndelungată experiență în îngrijirea pacienților la domiciliu, Alina Ion ne-a explicat că îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boli cronice progresive nu este un lux, ci o necesitate.
”Autoritățile trebuie să ofere secții, spitale de îngrijiri paliative, în care pacienții trebuie să fie tratați în așa fel încât să nu le fie afectată demnitatea, chiar dacă se află într-o fază terminală a bolii. Aceste secții pot funcționa în spitalele mici, în centrele care sunt pe cale a fi desființate, din cauza lipsei specialiștilor. Pot fi folosite aceste spații, care sunt funcționale, unele dintre ele chiar și bine dotate.
Îngrijirea paliativă integrează tot ce înseamnă îngrijire medicală de bună calitate, pusă în slujba atenuării, atât cât este posibil, a suferințelor fizice și psihice, păstrării demnității pacientului pe tot parcursul bolii si comunicarii sincere dintre medici, pacienți și rudele pacienților. Îngrijirea paliativă presupune o ameliorare a oricăror simptome care ar putea provoca incomodități pacientului. Așadar, acest tip de îngrijire atenuează durerea, dificultățile de respirație, tusea, greața, constipațiile, balonările, diareea. Este orientată spre îmbunătățirea și păstrarea igienei, inclusiv a celei orale. Are drept scop ameliorarea problemelor de nutriție, cum ar fi anorexia, cachexia, a oboselii și, desigur, ameliorarea stării psihice”, explică Alina Ion, pentru stiripesurse.ro., manager și fondatoare a Spitalului pentru Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative ”Sfântul Sava cel Sfințit”, din Pantelimon, județul Ilfov.
Spitalul pentru Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative ”Sfântul Sava cel Sfințit” este un centru de excelență, în care condițiile de internare și îngrijirea pacienților sunt la standarde superlative.
Pacienții aflați în faze terminale ale bolilor care sunt internați în secții de îngrijiri paliative, primesc asistență și monitorizare permanentă, 24 de ore din 24 și 7 zile din 7.
”Îngrijirea paliativă îmbunătățește calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora, prin prevenirea și alinarea suferinței, prin evaluarea atentă a bolii și tratamentul adecvat al durerii și al altor probleme de natură fizică, psiho-socială și spirituală. Această ramură a medicinei este una specializată, se asigură în spitale autorizate pentru astfel de îngrijiri specifice și implică echipe interdisciplinare de medici, asistenți medicali, asistenți sociali, psihologi, terapeuți, preoți etc., cu calificări superioare în acest domeniu”, explică psihologul Alina Ion, fondatoare și manager al Spitalului Sfântul Sava, specializat în recuperare medicală și îngrijiri paliative.
În Spitalul ”Sfântul Sava cel Sfințit” există psihologi care se ocupă constant de pacienți și care fac tot posibilul ca simptomele psihice precum anxietatea, depresia, frica de durere sau de moarte să fie cât mai mult atenuate. Aceștia acordă importanță majoră, în egală măsură, pacienților și familiei pacienților.
”Bolnavii aflați în faze terminale au nevoie de aplicarea unor tratamente medicale care să le reducă durerea. Acestea sunt adesea injectabile sau perfuzabile și nu pot fi acordate decât de cadre medicale, care se pot deplasa la domiciliu, dar contra cost, iar îngrijirea nu este permanentă. Este nevoie de curățarea unor răni sau plăgi și tratarea acestora, care presupun și o atenție deosebită, dar și pregătire specifică. Pe lângă administrarea medicației intravenoase, perfuzii endovenoase, pacienții necesită manevre terapeutice pentru evitarea escarelor și a complicațiilor vasculare sau pulmonare. Este necesară montarea și demontarea de sonde urinare sau nazo-gastrice, oxigenoterapia, monitorizarea paramentrilor vitali 24 de ore și 7 zile din 7 și multe alte proceduri ce nu pot fi asigurate decât în centre medicale specializate. Este nevoie, de asemenea, de supraveghere permanentă și de crearea unor condiții care să le îmbunătățească starea. Așadar, iată de ce un spital paliativ bun este soluția optimă, asigurând inclusiv facilitarea comunicării dintre rude și pacient”, explică managerul Spitalului Sfântul Sava.
Spitalul ”Sfântul Sava” pentru Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative acordă peste 30 de servicii medicale de paliație în pachetul de bază, împreună cu o serie întreagă de alte proceduri specifice. Spitalul deține și o secție de monitorizare permanentă a funcțiilor vitale ale pacienților, în regim similar ATI, cu supraveghere 24 de ore din 24, inclusiv prin monitorizare video, iar oxigenul medical este accesibil fiecărui pat din toate saloanele de internare.
În condiții excelente, Spitalul ”Sfântul Sava cel Sfințit” asigură căldura sufletească atât de rar întâlnită în sistemul medical public. În camere cu 2 și 3 paturi, cu toată aparatura necesară, de ultimă generație și cu medici specializați în multiple afecțiuni, administrare medicație, îngrijire stoma, gastro-stoma, ileostoma, traheostoma, sondă urinară, recuperare respiratorie etc., se asigură îmbunătățirea vieții bolnavilor aflați în faze terminale ale bolilor incurabile, dar și pentru pacienții care au nevoie de recuperare medicală urmare a diverselor afecțiuni, dintre cele mai grave.
Spitalul Sfântul Sava are 118 paturi avizate pentru recuperare medicală și îngrijiri paliative, deservite de peste 180 de medici, asistenți, fizioterapeuți, kinetoterapeuți, infirmieri. Specialiștii fiind atât de numeroși raportat la numărul de paturi, atenția acordată fiecărui pacient este specială. De aceea și rezultatele Spitalului Sfântul Sava sunt superlative în recuperarea medicală pentru cele mai complexe afecțiuni.
Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:
0724.021.090 | 0724.338.881
https://spitalulsfantulsava.ro/oferte-recuperare-medicala/