INS: Cheltuielile României pentru protecţia mediului s-au ridicat în anul 2023 la 19,8 miliarde de lei, reprezentând 1,2% din PIB

Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost, în anul 2023, de 19,8 miliarde de lei, reprezentând 1,2% din PIB, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”În anul 2023, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de 19,8 miliarde lei reprezentând 1,2% din PIB. La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 70,3% din totalul cheltuielilor pe domeniul gestionării deşeurilor. La nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor reziduale la producătorii nespecializaţi, acestea reprezentând 53,1% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor reziduale”, arată datele INS.

În anul 2023, la nivel naţional, investiţiile pentru protecţia mediului au reprezentat 31,1% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului.

La nivel naţional, investiţiile producătorilor nespecializaţi au cea mai mare pondere în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului (41,9%), fiind urmate de investiţiile administraţiei publice (40,4%) şi de cele ale producătorilor specializaţi (17,7%).

Producătorii nespecializaţi au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului în sectorul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” (27,4%), în sectorul „captarea, tratarea si distributia apei” (22,4%) şi în sectorul „industria prelucrătoare” (20,8%).

În anul 2023, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul “gestionarea apelor reziduale”, cu o valoare de 2.959.766.000 lei preţuri curente, urmate de domeniul „gestionarea deşeurilor”, cu 1.942.250.000 lei preţuri curente.

În anul 2023, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul „gestionarea deşeurilor”, cu o valoare de 12.208.171.000 lei preţuri curente, urmate de domeniul „gestionarea apelor reziduale”, cu 4.233.203.000 lei preţuri curente.

Pe categorii de producători, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului s-au înregistrat la producătorii specializaţi pentru domeniul „gestionarea deşeurilor” cu 95% din cheltuielile acestei categorii de producători, reprezentând 70,3% din cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional pentru acest domeniu de mediu. Acestea sunt urmate de cheltuielile producătorilor nespecializaţi pentru domeniul „gestionarea apelor reziduale” cu 41,8% din cheltuielile acestei categorii de producători, reprezentând 62,3% din cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional pentru acest domeniu de mediu.

Cântecul de lebădă. Joe Biden va discuta despre Ucraina cu aliaţii în probabil ultima sa deplasare în Europa ca preşedinte al SUA

Un copil de 10 ani din Dâmboviţa a plecat a doua oară de acasă, pentru a obţine o trotinetă/ El a fost găsit de jandarmii din Prahova, sub un pod – VIDEO