Un inspector tehnic atestat RAR din Bîrlad a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, toate în formă continuată, precum şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. El este acuzat că, împreună cu alţi inspectori RAR, ar fi creat încă din 2020 o reţea prin intermediul căreia ar fi asigurat, contra unor sume de bani variind între 250 de lei şi 300 de euro, atestarea în mod nereal a efectuării inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să fie prezente în staţia ITP. Potrivit DNA, membrii grupului au fost sprijiniţi de doi inspectori de la R.A.R. Vaslui. În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată alte şapte persoane fără calitate specială. Anterior, în aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au dispus sesizarea instanţei, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei în cazul a 19 inculpaţi.
Procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ionuţ Verman, la data faptelor inspector tehnic atestat R.A.R. în cadrul unei staţii I.T.P. din Bârlad, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, dare de mită, toate în formă continuată şi a altor şapte persoane fără calitate specială, pentru infracţiuni similare şi cumpărare de influenţă.
Anterior, în perioada 14 iunie 2021 – 25 septembrie 2024, în aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei în cazul a 19 inculpaţi. Astfel, este vorba despre cinci inspectori tehnici atestaţi RAR în cadrul unor secţii ITP din Bacău, Vaslui sau Bîrlad. Potrivit anchetatorilor, Sorin Apetri, la data faptelor inspector tehnic atestat R.A.R. în cadrul unei staţii I.T.P. din Bacău, este acuzat de luare de mită şi fals intelectual, ambele în formă continuată, Marian Ursache şi Doru Săndulescu, la data faptelor inspectori în cadrul R.A.R. Vaslui (primul, cu atribuţii de control şi supraveghere a staţiilor ITP), pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi luare de mită în formă continuată, Andrei Năstasă, inspector tehnic la ITP din Bârlad, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, fals intelectual în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată şi Florin Cantemir, inspector tehnic tot la o staţie ITP din Bîrlad, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată.
De asemenea, în cazul a 14 persoane fără calitate specială procurorii au dispus sesizarea instanţei cu acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă în formă continuată, dare de mită, cumpărare de influenţă, complicitate la luare de mită, instigare la fals intelectual în formă continuată.
Cercetările în acest caz au început încă din perioada 2020 – 2021, când existau suspiciuni care îi viza pe inspectorii tehnici atestaţi R.A.R. în cadrul unei staţii I.T.P. din Bârlad, care ar fi creat, împreună cu alte persoane, o reţea prin intermediul căreia ar fi asigurat, contra unor sume de bani, atestarea în mod nereal a efectuării inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor, fără ca vehiculele să fie prezente în staţia ITP.
„În această modalitate, membrii reţelei (persoanele având calitatea de intermediari) ar fi pretins în mod organizat sume de bani,lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra funcţionarilor publici, promiţând că îi vor determina pe inspectorii tehnici să ateste în mod nereal efectuarea inspecţiei tehnice fără ca vehiculele să fie efectiv prezente în cadrul staţiilor ITP, membrii grupului infracţional organizat beneficiind totodată de sprijinul a doi dintre inspectorii din cadrul R.A.R. Vaslui – Departamentul I.T.P. – S.P.N.V. Astfel, inculpatul Verman Ionuţ ar fi iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat împreună cu alte persoane, în scopul săvârşirii de infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă şi fals intelectual. În perioada iunie 2020 – aprilie 2021, acesta ar fi coordonat activitatea de efectuare nelegală a inspecţiilor tehnice periodice în cadrul staţiei I.T.P. din Bârlad la care lucra, în sensul că s-ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspecţiilor tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să se prezinte în staţie”, menţionează procurorii.
Potrivit aceleiaşi surse, Ionuţ Verman ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite ca mită, indicând persoanele de la care urmează să fie ceruţi bani, precum şi persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit şi ar fi stabilit cum se împărţeau banii.
Concret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisă reprezentantului R.A.R. Vaslui, Marian Ursache, care asigura protecţia grupului infracţional organizat neluând măsurile legale faţă de nereguli constatate în cadrul staţiei, privind modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecţiilor tehnice periodice. Ceilalţi inculpaţi, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relaţia cu clienţii care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecţii tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor (autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj), precizează DNA.
„De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehiculele aflate în ţară şi între 150 de euro şi 300 de euro pentru vehiculele care nu se aflau în ţară. Întrucât staţia din Bârlad nu era autorizată decât pentru I.T.P. pentru categoria a II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte staţii autorizare R.A.R., pentru situaţii în care era necesară inspecţia unor vehicule de mare tonaj (peste 3500 kg) din categoria III-a. Astfel, a fost identificată o staţie I.T.P. din judeţul Bacău la care inspectorul tehnic Apetri Sorin, în aceeaşi manieră, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea I.T.P. pentru vehicule din categoria a III-a.
Certificatele de înmatriculare şi certificatul de inspecţie corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poştă rapidă”, explică DNA.
Potrivit procurorilor anticorupţie, aceste nelegalităţi nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din Departamentul D.I.T.P. – S.P.N.V. din cadrul Registrului Auto Român Vaslui.
„În acest context, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian (în perioada august 2020 – aprilie 2021) şi inculpatul Săndulescu Doru (în perioada august 2020 – decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activităţile infracţionale descrise, în schimbul banilor primiţi, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul staţiei I.T.P. din Bârlad. Sumele de bani ar fi în cuantum de 100 de euro şi ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii anterior menţionaţi, cu ocazia deplasărilor acestora în teren. În acest sens, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare şi ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activităţile de control desfăşurate pentru ca aceştia să-şi poate lua măsuri de precauţie”, mai notează anchetatorii.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani ce aparţin inculpaţilor.
„În prezenţa avocaţilor, cei 19 (nouăsprezece) inculpaţi care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:
– pentru inculpatul Apetri Sorin o pedeapsă de 2 ani şi 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv cea de inspector tehnic atestat R.A.R.;
– pentru inculpaţii Ursache Marian şi Săndulescu Doru câte o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 3 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv cea de inspector în cadrul departamentului I.T.P. – S.P.N.V., din cadrul R.A.R.;
– pentru inculpatul Năstasă Andrei o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 8 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv cea de inspector tehnic atestat R.A.R.;
– pentru inculpatul Cantemir Florin o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv cea de inspector tehnic atestat R.A.R.;
– pentru ceilalţi 14 (paisprezece) inculpaţi pedepse cuprinse între 2 ani şi 3 luni şi un an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unor termene de supraveghere între 2 ani şi 3 luni şi 2 ani precum şi interzicerea unor drepturi”, mai informează DNA.
Dosarul de urmărire penală, precum şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii luate în cauză.
Prin sentinţe penale rămase definitive prin neapelare, Tribunalul Vaslui a admis acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu cei 19 (nouăsprezece) inculpaţi şi i-a condamnat pe aceştia la pedepsele menţionate anterior.