Oamenii de știință explorează conceptul de „metabolism robotic” cu un prototip care poate integra materiale de la alți roboți, astfel încât să poată deveni mai puternic și mai performant. Robotul se poate repara și îmbunătăți prin integrarea de materiale din mediul extern sau prin „consumarea” altor roboți. Este un mare pas înainte în dezvoltarea autonomiei robotice, spun cercetătorii, potrivit Live Science.
Cercetătorii au inventat termenul „metabolism robotic” pentru a descrie procesul care permite mașinilor să absoarbă și să reutilizeze piese din mediul înonjurător. Oamenii de știință și-au publicat concluziile în revista Science Advances, transmite Mediafax.
„Adevărata autonomie înseamnă că roboții nu trebuie doar să gândească singuri, ci și să se susțină fizic”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Philippe Martin Wyder, profesor de inginerie la Universitatea Columbia.
Există două reguli pentru metabolismul roboților, au explicat oamenii de știință în studiu. În primul rând, un robot trebuie să acționeze singur sau să fie asistat de alți roboți cu componente similare. În al doilea rând, roboții nu pot utiliza decât materiale și energie.
Cercetătorii analizează un viitor în care mașinile se pot întreține singure, fără ajutorul oamenilor. Fiind capabili să se dezvolte și să se adapteze la diferite sarcini și medii, roboții ar putea juca roluri importante în recuperarea după dezastre și în explorarea spațiului.
Cercetările sunt realizate în ciuda imaginilor dese din filmele SF cu roboți care devin personaje negative.
„Imaginea roboților autoreproducători evocă niște scenarii științifico-fantastice negative. Dar realitatea este că, pe măsură ce lăsăm tot mai mult din viața noastră roboților, de la mașinile fără șofer la producția automatizată și chiar la apărare și explorare spațială, cine va avea grijă de acești roboți? Nu ne putem baza pe oameni pentru întreținerea acestor mașini. Roboții trebuie, în cele din urmă, să învețe să aibă grijă de ei înșiși”, este concluzia cercetătorilor.