Platformă digitală pentru comerţul online Packeta România estimează o majorare de 25% a volumului de livrări internaţionale în 2025, susţinută de apetitul crescut al românilor pentru cumpărături din străinătate, precum şi de tendinţa locală a sellerilor de a se extinde pe pieţe externe, conform unui comunicat al companiei.
Potrivit sursei citate, comportamentul consumatorilor români s-a orientat tot mai mult către achiziţii online cross-border. România se remarcă între ţările UE prin apetitul ridicat al cumpărătorilor săi de a comanda de peste hotare. Un studiu desfăşurat la nivel european relevă că aproximativ 70% dintre cumpărătorii online români au făcut cel puţin o achiziţie de la un magazin din străinătate, procent ce plasează România în topul UE la acest capitol (media UE fiind de circa 58%).
Practic, românii sunt printre europenii cu cele mai multe cumpărături online de peste graniţă. Destinaţiile preferate includ pieţele asiatice şi vest-europene iar motivele acestui comportament ţin de preţuri mai bune şi varietate mai mare.
De asemenea, experienţa de cumpărare online a devenit mai comodă, majoritatea românilor apreciind cumpărăturile pe internet pentru economia de timp, iar servicii precum livrarea gratuită şi descrierile detaliate ale produselor contează tot mai mult.
Pntru companii, eliminarea controalelor la frontierele terestre, aeriene şi maritime simplifică semnificativ tranzitul mărfurilor, reducând timpii de aşteptare şi costurile logistice. Acest context favorabil stimulează atât exporturile, cât şi importurile, facilitând accesul la pieţele europene şi creând oportunităţi pentru extinderea afacerilor locale.
Acces mai facil pentru afacerile românești
„Integrarea României în Schengen aduce beneficii concrete pentru clienţii noştri şi pentru partenerii selleri care expediază peste graniţe. Observăm deja un interes puternic pentru cumpărături din străinătate, iar tendinţa se va intensifica pe măsură ce timpii de livrare şi costurile de transport scad. De partea cealaltă, magazinele româneşti au acum acces mai uşor la publicul din ţările vecine, fapt care le poate impulsiona vânzările şi vizibilitatea internaţională”, a declarat Alexandr Jeleascov, managing director al Packeta România, citat în comunicat.
Potrivit companiei, creşterea comerţului online dincolo de graniţe este strâns legată de: flexibilitatea opţiunilor de livrare (românii aleg tot mai des locuri de ridicare tip pick-up şi locker-e, apreciind libertatea de a-şi prelua coletele după propriul program), plata online şi încrederea în platforme (adoptarea plăţilor electronice a urcat semnificativ, pe fondul extinderii modalităţilor de plată integrate direct în aplicaţiile de livrare), viteză şi trasabilitate (investiţiile în tehnologie au redus timpul mediu de procesare a comenzilor, iar consumatorii pot urmări în timp real unde se află pachetul lor), compararea internaţională a preţurilor (mulţi cumpărători români îşi caută produsele în ţări din Vest sau Asia, motivaţi de oferte variate şi discounturi care uneori nu se regăsesc local).
Pe lângă fluxul tot mai mare de colete importate (circa 60% din total pentru Packeta România în 2024), compania estimează o creştere vizibilă a volumului exportat de sellerii locali.