Inundații în Galați: 100 de familii din Pechea încă fără locuințe – Locuiesc în module sau la rude

„Mai este foarte mult de lucru, încă mai este mâl prin curţile oamenilor. Unii localnici au început reparaţiile pe cont propriu, dar sunt şi case în care nu se mai poate locui. Avem 100 de familii care nu mai pot locui în casele lor şi care stau la rude, pe la prieteni, prin modulele pe care le-am pus la dispoziţie. Unele module le-am distribuit chiar în curţile unde oamenii au avut locuinţele. Mai avem şi o tabără formată din module, unde locuiesc 20 de familii. Problema este că unii se folosesc de necazul oamenilor şi fac propagandă electorală, amăgesc oamenii cu vorbe goale. Oamenii au nevoie de fapte, pentru că imediat vine iarna”, a declarat primarul Mihăiţă Măncilă, pentru AGERPRES.

Potrivit primarului Mihăiţă Măncilă, în perioada următoare, pentru familiile din comuna Pechea afectate de inundaţii vor fi acordate 20 de loturi de teren, pe care să înceapă construirea de case.

„Fac un apel către toţi cei care pot şi doresc să ajute la construirea locuinţelor pentru sinistraţi să ni se alăture! Orice ajutor este binevenit”, este apelul public lansat de primarul comunei Pechea.

În acelaşi timp, primarul Mihăiţă Măncilă susţine că o măsură urgentă care trebuie luată este legată de prevenirea acestor inundaţii.

„Noi trebuie să luăm măsuri şi să prevenim aceste inundaţii. Trebuie făcute diguri şi lacuri de acumulare în câmp. Trebuie să urgentăm pe cât posibil să facem ceva cu aceşti cetăţeni, care nu mai au unde să locuiască. Până nu prevenim aceste inundaţii, este posibil să ne trezim peste un an, doi în aceeaşi situaţie”, a completat Mihăiţă Măncilă.

Viitura din 14 septembrie a afectat 4.000 de locuinţe din 30 de localităţi din judeţul Galaţi, cel mai grav afectată fiind comuna Pechea, cu un număr de 2.000 de case inundate.

În urma evaluărilor realizate în teren, potrivit unui comunicat de presă remis de Prefectura Galaţi, situaţia locuinţelor şi anexelor afectate se prezintă astfel:

* 725 de locuinţe şi 593 de anexe cu grad de afectare de până la 20%;

* 860 de locuinţe şi 510 anexe cu grad de afectare între 20% şi 40%;

* 773 de locuinţe şi 527 de anexe cu grad de afectare între 40% şi 60%;

* 684 de locuinţe şi 403 de anexe cu grad de afectare între 60% şi 80%;

* 900 de locuinţe şi 1.116 anexe grav afectate, cu un grad de distrugere între 80% şi 100%.

La nivelul judeţul Galaţi, în urma inundaţiilor din 14 septembrie au fost înregistrate 7 decese şi au fost afectate, pe lângă locuinţe, drumuri naţionale, drumuri judeţene şi comunale, poduri, podeţe, străzi, obiective culturale, sedii de instituţii, unităţi de învăţământ, fântâni, reţele de alimentare cu apă şi canalizare, teren arabil, culturi, solarii, sere, drumuri forestiere, cale ferată şi construcţii hidrotehnice, valoarea pagubelor ridicându-se la peste 150 milioane de lei.

Polițiștii au descins peste ‘gruparea meșterilor’: Aduceau scule şi piese electrice furate din afară; prejudiciu 1,5 milioane

Vaccinuri: OMS stabilește lista celor 17 agenți patogeni cu risc major pentru sănătatea globală