„Fără îndoială, aceste ploi torențiale explozive au fost intensificate de schimbările climatice”, a declarat Dr. Friederike Otto, de la Imperial College din Londra, care conduce un grup internațional de oameni de știință care încearcă să înțeleagă rolul pe care îl joacă încălzirea în acest tip de evenimente.
„Cu fiecare fracțiune de grad de încălzire a combustibililor fosili, atmosfera poate reține mai multă umiditate, ceea ce duce la explozii mai puternice de precipitații”.
Cercetătorii meteorologi spun că principala cauză probabilă a precipitațiilor intense a fost un eveniment meteorologic natural care afectează Spania toamna și iarna.
Numit „gota fría” sau „picătură rece”, aerul rece coboară pe apele mai calde ale Mării Mediterane, care s-a confruntat cu condiții extrem de calde în ultimii doi ani.
Aerul cald și umed de la suprafața mării se ridică apoi rapid, ducând la formarea unor nori înalți și impunători care sunt purtați de vânt spre țărm și depun cantități mari de ploaie.
Cercetătorii afirmă că schimbările climatice au avut un impact direct asupra cantității de ploaie transportată de acești nori, crescând-o cu 7% pentru fiecare grad de încălzire de 1 C.
Atunci când ploaia începe să cadă, aceasta cade cu o intensitate crescută pe solurile care nu sunt cele mai capabile să absoarbă niveluri ridicate de apă.
„Pe lângă creșterea precipitațiilor extreme, asistăm la o vară mai caldă, care poate coace solul și îi poate reduce capacitatea de a absorbi apa”, a declarat profesorul Mark Smith, de la Universitatea din Leeds.
„La rândul său, acest lucru amplifică efectele mai directe ale creșterii intensității precipitațiilor, deoarece mai multă apă ajunge în râuri.”
Există, de asemenea, unele dezbateri în rândul oamenilor de știință cu privire la faptul dacă o lume mai caldă face ca aceste furtuni să se miște mai lent, ceea ce ar exacerba cantitatea de precipitații pe care o produc.
Anul acesta am văzut câteva dovezi ale acestui tip de furtună și ale devastărilor pe care le poate provoca.
În septembrie, furtuna Boris a adus moarte și distrugere în mai multe țări din Europa Centrală, fiind din nou întărită de căldura ridicată din Marea Mediterană.
Oamenii de știință au declarat că acest dezastru cu mișcare lentă a devenit de două ori mai probabil din cauza schimbărilor climatice.
În Spania, lipsa unor avertismente precise a condus la critici conform cărora s-ar fi putut face mai mult.
Dar meteorologii spun că prezicerea traiectoriei furtunilor intense, care se deplasează rapid, este o afacere foarte complicată.
„Avertizările pot fi salvatoare, ajutând oamenii să caute un teren mai înalt și siguranța înainte de o inundație. Dar, așa cum am văzut astăzi în Spania, este incredibil de greu să emiți avertizări pentru furtuni intense, deoarece locația exactă a celor mai abundente precipitații nu este adesea cunoscută în avans”, a declarat Dr. Linda Speight de la Universitatea din Oxford.
„Meteorologii și oamenii de știință lucrează din greu pentru a găsi soluții inovatoare la această provocare, dar nu va fi o problemă ușor de rezolvat.”
O problemă pe care inundațiile din Spania au scos-o în evidență este incapacitatea infrastructurii moderne de a face față inundațiilor extreme.
După cum au afirmat unii cercetători, drumurile, podurile și străzile noastre sunt construite pentru a face față climei secolului trecut, nu celei actuale.