Investigație tulburătoare: cum folosește armata israeliană, palestinienii, ca scuturi umane în Gaza

După ce soldații israelieni l-au găsit pe Mohammed Shubeir ascuns împreună cu familia sa la începutul lunii martie, l-au reținut timp de aproximativ 10 zile înainte de a-l elibera fără acuzații, a declarat acesta.

În acest timp, a spus Shubeir, soldații l-au folosit ca scut uman. Shubeir, pe atunci în vârstă de 17 ani, a declarat că a fost forțat să meargă încătușat prin ruinele pustii ale orașului său natal, Khan Younis, în sudul Gazei, în căutarea de explozibili plasați de Hamas. Pentru a evita să fie ei înșiși aruncați în aer, soldații l-au obligat să meargă înainte, a spus dl Shubeir.

Într-o clădire distrusă, el s-a oprit în loc: De-a lungul peretelui, a spus el, curgea o serie de fire atașate la explozibili. „Soldații m-au trimis ca pe un câine la un apartament capcană”, a spus dl Shubeir, un elev de liceu. „Am crezut că acestea vor fi ultimele momente din viața mea”.

O investigație a The New York Times a constatat că soldații și agenții de informații israelieni, pe tot parcursul războiului din Gaza, au forțat în mod regulat palestinieni capturați, precum dl Shubeir, să efectueze misiuni de recunoaștere care le pun viața în pericol, pentru a evita punerea în pericol a soldaților israelieni pe câmpul de luptă.

content-image

O investigație realizată de New York Times a arătat că soldații și agenții de informații israelieni, în timpul războiului din Gaza, au forțat în mod regulat palestinieni capturați, precum dl Shubeir, să efectueze misiuni de recunoaștere care le puneau viața în pericol, pentru a evita punerea în pericol a soldaților israelieni pe câmpul de luptă.

Deși amploarea și scara unor astfel de operațiuni sunt necunoscute, practica, ilegală atât în conformitate cu dreptul israelian, cât și cu dreptul internațional, a fost utilizată de cel puțin 11 echipe în cinci orașe din Gaza, adesea cu implicarea unor ofițeri din cadrul agențiilor israeliene de informații.

Deținuții palestinieni au fost constrânși să exploreze locuri din Gaza unde armata israeliană crede că militanții Hamas au pregătit o ambuscadă sau o capcană. Practica a devenit treptat mai răspândită de la începutul războiului din octombrie anul trecut.

Deținuții au fost forțați să cerceteze și să filmeze în interiorul rețelelor de tuneluri unde soldații credeau că încă se ascund luptători. Ei au intrat în clădiri echipate cu mine pentru a găsi explozibili ascunși. Li s-a cerut să ridice sau să mute obiecte precum generatoare și rezervoare de apă despre care soldații israelieni se temeau că ascund intrări în tuneluri sau capcane.

The Times a intervievat șapte soldați israelieni care au observat sau au participat la această practică și au prezentat-o ca fiind de rutină, obișnuită și organizată, desfășurată cu un sprijin logistic considerabil și cu cunoștințele superiorilor de pe câmpul de luptă. Mulți dintre ei au declarat că deținuții erau manipulați și adesea transportați între echipe de către ofițeri ai agențiilor de informații israeliene, un proces care a necesitat coordonare între batalioane și cunoașterea comandanților superiori din teren. Și, deși au servit în diferite părți ale Gazei în diferite momente ale războiului, soldații au folosit în mare parte aceeași termeni pentru a se referi la scuturile umane.

The Times a vorbit, de asemenea, cu opt soldați și oficiali informați cu privire la această practică, care au vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta un secret militar. Generalul-maior Tamir Hayman, fost șef al serviciilor de informații militare, care este informat în mod regulat de către înalți oficiali militari și din domeniul apărării cu privire la desfășurarea războiului, a confirmat utilizarea unei versiuni a practicii, afirmând că unii deținuți au fost constrânși să intre în tuneluri, în timp ce alții s-au oferit să însoțească trupele și să le servească drept ghizi, în speranța de a obține favorurile armatei. De asemenea, trei palestinieni au declarat oficial că au fost folosiți ca scuturi umane.

The Times nu a găsit nicio dovadă că vreun deținut ar fi fost rănit sau ucis în timp ce era folosit ca scut uman. Într-un caz, un ofițer israelian a fost împușcat și ucis după ce un deținut trimis să percheziționeze o clădire nu a detectat sau nu a raportat un militant ascuns acolo.

Armata israeliană a afirmat într-o declarație că „directivele și orientările sale interzic cu strictețe utilizarea civililor din Gaza reținuți pentru operațiuni militare”. Aceasta a adăugat că relatările deținuților și soldaților palestinieni intervievați de The Times vor fi „examinate de autoritățile competente”.

Dreptul internațional interzice utilizarea civililor sau a combatanților ca scut împotriva atacurilor. De asemenea, este ilegală trimiterea combatanților capturați în locuri în care ar fi expuși focului sau forțarea civililor să facă ceva legat de desfășurarea operațiunilor militare.

Deși legile sunt mai vagi în ceea ce privește drepturile persoanelor deținute în timpul conflictelor cu un actor nestatutar precum Hamas, este ilegal să forțezi deținuții palestinieni să exploreze locuri periculoase „indiferent dacă deținuții sunt civili sau membri ai aripii combatante a Hamas”, a declarat Lawrence Hill-Cawthorne, profesor la Universitatea Bristol din Anglia și expert în legile care reglementează detenția în conflictele cu actori nestatali.

Armata israeliană a folosit o practică similară, cunoscută sub numele de „procedura vecinului”, în Gaza și Cisiordania la începutul anilor 2000. Soldații forțau civilii palestinieni să se apropie de casele militanților pentru a-i convinge să se predea.

Această procedură a fost interzisă în 2005 de Curtea Supremă a Israelului, printr-o hotărâre extinsă care a scos în afara legii și utilizarea scuturilor umane în alte contexte. Președintele Curții, Aharon Barak, a decis că un rezident al unui teritoriu ocupat „nu ar trebui să fie adus, nici măcar cu consimțământul său, într-o zonă în care are loc o operațiune militară”.

Dezechilibrul de putere dintre soldat și civil, conform deciziei sale, înseamnă că nimeni nu poate fi considerat voluntar pentru o astfel de sarcină. De asemenea, soldații nu ar trebui să ceară civililor să facă lucruri pe care le consideră sigure, a adăugat hotărârea, având în vedere că „această presupunere este uneori nefondată”.

Războiul din Gaza a început în octombrie anul trecut, când Hamas și aliații săi au comis atrocități pe scară largă în Israel înainte de a se retrage în tuneluri subterane pentru a scăpa de un contraatac israelian devastator care a ucis zeci de mii de palestinieni.

Acuzat că a acționat fără să se preocupe suficient de victimele civile, Israelul s-a apărat spunând că Hamas își amplasează luptătorii și armele în zonele civile, folosind efectiv comunități întregi drept scuturi umane.

Soldații israelieni au folosit scuturi umane într-un mod diferit.

content-image

O imagine furnizată de Breaking the Silence, un grup de supraveghere, arată soldați israelieni și doi deținuți palestinieni care au fost trimiși în case suspectate a fi capcană în orașul Gaza

Profesorul Michael N. Schmitt, un cercetător de la West Point care a studiat utilizarea scuturilor umane în conflictele armate, a declarat că nu are cunoștință despre o altă armată care să fi folosit în mod obișnuit civili, prizonieri de război sau teroriști capturați pentru misiuni de recunoaștere care le pun viața în pericol în ultimele decenii. Istoricii militari spun că această practică a fost folosită de forțele americane în Vietnam.

„În majoritatea cazurilor”, a spus profesorul Schmitt, «aceasta constituie o crimă de război».

Soldații care au vorbit cu The Times au declarat că au început să folosească această practică în timpul războiului actual din dorința de a limita riscurile pentru infanterie.

Unii dintre soldații care au văzut sau au participat la această practică au găsit-o profund tulburătoare, determinându-i să își asume riscul de a discuta un secret militar cu un jurnalist. Doi au fost conectați la The Times de către Breaking the Silence, un câine de pază independent care adună mărturii de la soldații israelieni.

Doi soldați au declarat că membri ai echipelor lor, formate fiecare din aproximativ 20 de persoane, și-au exprimat opoziția față de comandanți. Soldații au declarat că unii ofițeri de rang inferior au încercat să justifice această practică susținând, fără dovezi, că deținuții erau mai degrabă teroriști decât civili reținuți fără acuzații.

Ei au declarat că li s-a spus că viețile teroriștilor valorează mai puțin decât cele ale israelienilor – chiar dacă ofițerii au ajuns adesea la concluzia că deținuții lor nu fac parte din grupuri teroriste și i-au eliberat ulterior fără acuzații, potrivit unui soldat israelian și celor trei palestinieni care au vorbit cu The Times.

O echipă israeliană a forțat o mulțime de palestinieni strămutați să meargă înainte pentru a se adăposti în timp ce înainta spre o ascunzătoare a militanților în centrul orașului Gaza, potrivit lui Jehad Siam, 31 de ani, un grafician palestinian care făcea parte din grup.

„Soldații ne-au cerut să mergem înainte, astfel încât cealaltă parte să nu tragă înapoi”, spune Siam. Odată ce mulțimea a ajuns la ascunzătoare, soldații au ieșit din spatele civililor și au pătruns în clădire, a declarat Siam.

După ce au ucis aparent militanții, a spus dl Siam, soldații au lăsat civilii să plece nevătămați.

Hamas a transformat mari părți din Gaza într-un labirint de capcane și rețele de tuneluri ascunse, echipând casele și instituțiile civile cu capcane explozive sau folosindu-le ca baze militare temporare și depozite de arme.

După invadarea Fâșiei Gaza la sfârșitul lunii octombrie, soldații israelieni au declarat că au constatat că deseori erau expuși la cele mai mari riscuri atunci când intrau în case sau la intrările în tuneluri posibil căptușite cu capcane. Pentru a combate această amenințare, au folosit drone și câini pentru a cerceta o locație înainte de a intra.

Atunci când nu erau disponibile câini sau drone sau când ofițerii credeau că un om ar fi mai eficient, uneori trimiteau palestinieni.

Basheer al-Dalou, un farmacist din orașul Gaza, a declarat că a fost forțat să acționeze ca un scut uman în dimineața zilei de 13 noiembrie, după ce a fost capturat la domiciliul său. Dl al-Dalou, în prezent în vârstă de 43 de ani, fugise din cartier cu soția și cei patru fii ai săi cu câteva săptămâni înainte, dar se întorsese pentru scurt timp pentru a aduce niște provizii de bază, chiar dacă cartierul era un câmp de luptă.

Soldații i-au ordonat dlui al-Dalou să se dezbrace până la chiloți, apoi l-au încătușat și l-au legat la ochi, a declarat acesta într-un interviu acordat în Gaza după eliberarea sa fără acuzații.

După ce a fost interogat cu privire la activitățile Hamas din zonă, al-Dalou a declarat că soldații i-au ordonat să intre în curtea din spate a unei case cu cinci etaje din apropiere. Curtea era plină de resturi, inclusiv cuști pentru păsări, rezervoare de apă, unelte de grădinărit, scaune rupte, sticlă spartă și un generator mare, a spus el.

„În spatele meu, trei soldați m-au împins violent înainte”, și-a amintit dl al-Dalou. „Le era teamă de potențiale tuneluri sub pământ sau de explozibili ascunși sub orice obiect de acolo”. Mergând desculț, și-a tăiat picioarele pe cioburile de sticlă, a spus el.

După ce i-au fost furnizate locația, data și descrierea experienței lui al-Dalou, armata a refuzat să comenteze. Descrierea sa a făcut ecou cu relatările despre episoade similare ale 10 soldați israelieni care au descris, de asemenea, că au fost martori sau au fost informați cu privire la modul în care deținuții palestinieni au fost folosiți pentru a scotoci clădiri și curți.

Aproximativ șapte sau opt soldați s-au ascuns în spatele dărâmăturilor zidului sfărâmat al curții, adăpostindu-se în cazul în care dl al-Dalou dădea peste o bombă, a spus el. Unul dintre ei l-a dirijat folosind un difuzor.

Cu mâinile legate la spate, a spus el, domnului al-Dalou i s-a ordonat să se plimbe prin curte, lovind cărămizi, resturi de metal și cutii goale. La un moment dat, soldații i-au legat mâinile în fața sa, astfel încât să poată îndepărta mai ușor obiectele suspecte din calea sa.

Apoi, ceva s-a agitat brusc din spatele unui generator din curte. Soldații au început să tragă spre sursa zgomotului, ratându-l de puțin pe al-Dalou, a spus el. S-a dovedit a fi o pisică.

Apoi, soldații i-au ordonat să încerce să mute generatorul, bănuind că acesta ascunde intrarea într-un tunel, a spus el. După ce al-Dalou a ezitat, temându-se că luptătorii Hamas ar putea ieși din interior, un soldat l-a lovit pe spate cu fundul puștii, a declarat al-Dalou.

content-image

Mai târziu în acea zi, a spus el, i s-a ordonat să meargă în fața unui tanc israelian în timp ce acesta înainta spre o moschee unde soldații se temeau că vor întâlni militanți. Unii dintre vecinii săi au fost duși să caute intrări pentru tuneluri la un spital din apropiere, Al-Rantisi, și nu i-a mai văzut de atunci, a spus el.

În acea seară, a spus el, a fost dus la un centru de detenție din Israel. Având în vedere experiențele sale din acea zi, a spus el, transferul s-a simțit ca o mică binecuvântare, chiar dacă se aștepta să se confrunte cu abuzuri în interiorul închisorilor israeliene.

„Eram în culmea fericirii în acel moment”, își amintește dl al-Dalou că s-a gândit. „’Voi părăsi această zonă periculoasă pentru un loc mai sigur în interiorul închisorilor israeliene’”.

La începutul lunii februarie, armata israeliană a capturat sediul din orașul Gaza al UNRWA, principala agenție a Organizației Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni.

Descoperind că rețeaua de tuneluri a Hamas se extindea sub complex, inginerii militari au forat pământul pentru a crea noi puncte de acces.

La un moment dat, inginerii au coborât o cameră în tuneluri cu ajutorul unei frânghii, pentru a putea vedea mai clar ce se afla în interior, potrivit unui soldat implicat în operațiune. Urmărind transmisia live a camerei, inginerii au văzut un bărbat în tunel, probabil un agent Hamas.

Concluzionând că luptătorii Hamas încă foloseau tunelul, ofițerii de la fața locului au decis să trimită un palestinian cu o cameră video corporală pentru a-l explora în continuare, în locul inginerilor israelieni, a declarat soldatul.

Alți doi soldați au confirmat că relatarea acestui soldat corespundea, în general, cu modul în care inginerii trimiteau de obicei palestinieni în tuneluri. Descrierea făcută de acest soldat a sitului corespunde, de asemenea, cu cea a unui reporter de la The Times care l-a vizitat la scurt timp după aceea cu o escortă militară, dar nu a văzut niciun palestinian.

După ce i-au fost furnizate locația, data și descrierea experienței soldatului, armata a refuzat să comenteze.

La început, ofițerii s-au gândit să trimită unul dintre cei câteva zeci de civili palestinieni care fuseseră capturați în zonă și erau reținuți până la încheierea operațiunii, a declarat soldatul.

În cele din urmă, ofițerii au decis să trimită ceea ce ei au numit o „viespe”, sau un palestinian deținut în Israel, din motive care nu au fost clare pentru soldat. Acest lucru a declanșat un proces mai complicat care a necesitat mai multe zile și o coordonare considerabilă cu alte unități pentru a fi finalizat, a declarat soldatul.

De-a lungul războiului, soldații din diferite unități se refereau în general la deținuți prin aceiași termeni. O „viespe” se referea, în general, la persoanele aduse în Gaza din Israel de ofițerii de informații pentru misiuni scurte și specifice; cu toate acestea, unii soldați au spus că se referea la colaboratorii plătiți care intrau voluntar în Gaza, în timp ce alții au spus că se referea la deținuți. Un „țânțar” descria deținuții care erau capturați în Gaza și desfășurați rapid fără a fi duși în Israel, uneori pentru mai multe zile și chiar săptămâni. „Țânțarii” erau folosiți mult mai des decât «viespile».

Toți erau considerați sacrificabili, a spus soldatul. „Dacă tunelul explodează, cel puțin el va muri și nu unul dintre noi”, își amintește el că i-a spus un ofițer.

În interiorul tunelului de sub complexul ONU, unitatea a descoperit o bancă uriașă de servere informatice despre care armata israeliană a concluzionat ulterior că era un important centru de comunicații al Hamas.

Câteva zile mai târziu, armata a adus un grup de jurnaliști, inclusiv de la The Times, pentru a vedea serverele din tuneluri.

Escortele militare nu au dezvăluit faptul că un deținut palestinian a fost folosit pentru a explora zona. The Times a descoperit implicarea acestuia după aproape patru luni.

Shubeir a fost capturat după ce armata a invadat cartierul său de la marginea orașului Khan Younis, în sudul Gazei. Armata ordonase locuitorilor să evacueze, dar familia Shubeir a decis să aștepte avansul israelian în apartamentul său de la etajul patru. Pentru a pleca, familia Shubeir ar fi trebuit să treacă prin punctele de control israeliene, unde se confruntau cu posibilitatea de a fi arestați și reținuți.

Familia Shubeir s-a trezit curând în mijlocul unei bătălii, a declarat dl Shubeir. Obuze au lovit clădirea lor, ucigându-l pe tatăl său, un fierar, a spus dl Shubeir. Sora sa, în vârstă de 15 ani, a fost ulterior împușcată și ucisă după ce soldații israelieni au intrat în clădire, a spus el. Dl Shubeir a spus că a fost capturat și separat de rudele sale supraviețuitoare.

Până la eliberarea sa fără acuzații, aproximativ 10 zile mai târziu, dl Shubeir a spus că a fost adesea trimis de soldați să se plimbe pe străzile din Khan Younis, însoțit doar de o dronă mică, cunoscută sub numele de quadcopter. Drona îi monitoriza mișcările și îi dădea instrucțiuni din difuzorul său.

content-image

Clădirea avariată a familiei lui Mohammed Shubeir la marginea orașului său natal

În apropierea unei școli de cartier, i s-a ordonat să caute printre dărâmături intrări pentru tuneluri, a declarat dl Shubeir, care a fost intervievat anterior de Al Jazeera. El a spus că a fost trimis în interiorul blocurilor de apartamente, drona mică plutind la un metru sau doi de capul său. I s-a spus să caute cadavrele militanților, despre care israelienii se temeau, de obicei, că erau capcane.

Într-un apartament, el a văzut capcana care l-a făcut să se teamă pentru viața sa.

„A fost cel mai greu lucru pe care l-am trăit”, a spus el. „Am înțeles că era o capcană”.

În cele din urmă, dispozitivul nu a explodat, din motive pe care a spus că nu le-a înțeles.

Într-un alt apartament, el a găsit un cadavru lângă care se afla o armă, a spus el. Shubeir a fost rugat să arunce arma de la fereastră pentru ca soldații israelieni să o ridice, a spus el.

Cu câteva zile înainte de eliberarea sa, soldații i-au dezlegat mâinile și l-au obligat să poarte o uniformă militară israeliană, a spus el. Apoi i-au dat drumul, spunându-i să se plimbe pe străzi, astfel încât luptătorii Hamas să tragă în el și să își dezvăluie pozițiile, a spus el. Israelienii l-au urmărit de la distanță, în afara vederii.

Cu mâinile libere pentru prima dată în ultimele zile, el s-a gândit să încerce să fugă, a spus el.

Apoi s-a hotărât să nu o facă.

„Quadcopterul mă urmărea și urmărea ceea ce făceam”, a spus el. „Mă vor împușca”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Kim Jong Un ridică miza: Coreea de Nord a aruncat în aer drumuri care o legau de Coreea de Sud

Surse: Comisia Europeană a acceptat ca România să aplice TVA redus la medicamente și alimentele de bază și în 2025