Iohannis în Consiliul European: UE să rămână ferm poziţionată în a contribui la o încetare imediată a tuturor ostilităţilor în Gaza şi Liban

Bruxelles – Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, în cadrul Consiliului European că UE „trebuie să rămână ferm poziţionată în a contribui la o încetare imediată a tuturor ostilităţilor în Gaza şi Liban”.

„Referindu-se la contextul geopolitic complicat din Orientul Mijlociu, preşedintele României a arătat că Uniunea Europeană trebuie să rămână ferm poziţionată în a contribui la o încetare imediată a tuturor ostilităţilor în Gaza şi Liban, în sprijinul eforturilor de mediere ale SUA şi ale partenerilor arabi. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat dreptul Israelului la securitate şi autoapărare, precum şi necesitatea unei păci juste, cuprinzătoare şi durabile bazate pe soluţia celor două state, notând importanţa sprijinului pentru Autoritatea Palestiniană sau a respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Libanului”, a informat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în acest context, şeful statului a amintit de sprijinul umanitar oferit de România populaţiei din Gaza şi Liban, inclusiv prin preluarea unor copii palestinieni din Gaza pentru a fi trataţi în ţara noastră.

Principalele subiecte de pe agenda Consiliului European au vizat situaţia din Ucraina, evoluţiile din Orientul Mijlociu, competitivitatea Uniunii Europene şi gestionarea migraţiei.

De asemenea, agenda liderilor a inclus discuţii privind Republica Moldova, Georgia, susţinerea sistemului multilateral şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, preţurile ridicate în domeniul energiei, precum şi alte teme legate de relaţiile externe ale UE.

În privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu, Consiliul European şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea situaţiei de securitate din regiune şi a făcut un apel la toate părţile implicate să manifeste reţinere şi să înceteze imediat toate ostilităţile.

Totodată, Consiliul a condamnat cu fermitate atacurile iraniene asupra Israelului şi activitatea destabilizatoare în regiune a grupărilor teroriste şi înarmate. În acest context, a fost reiterat dreptul Israelului la autoapărare, subliniindu-se, în acelaşi timp, faptul că dreptul umanitar internaţional trebuie respectat de către toate părţile, iar escaladarea atacurilor şi a represaliilor trebuie întreruptă.

Liderii europeni au exprimat şi îngrijorări profunde cu privire la escaladarea militară a situaţiei din Liban şi au făcut un apel la încetarea imediată a focului de-a lungul liniei albastre şi la implementarea deplină şi simetrică a Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU.

Consiliul European a reafirmat sprijinul pentru rolul stabilizator jucat de către Misiunea ONU din Liban (UNIFIL). Totodată, a insistat că atacurile cu rachete de către Hezbollah trebuie să înceteze.

Având în vedere comemorarea unui an de la evenimentele dramatice din 7 octombrie 2023, Consiliul European a condamnat în termeni duri atacul asupra Israelului şi a exprimat solidaritate faţă de familiile victimelor şi ale ostaticilor Hamasului. În acelaşi timp, liderii au cerut încetarea imediată a ostilităţilor în Gaza, eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi îmbunătăţirea accesului şi distribuţiei asistenţei umanitare, în linie cu Rezoluţia 2735 a CSONU. De asemenea, au reiterat angajamentul faţă de soluţia celor două state.

În cadrul reuniunii a fost abordată şi situaţia de securitate din zona Mării Roşii şi a fost lansat un apel către mişcarea Houthi în sensul încetării imediate a tuturor atacurilor care perturbă securitatea maritimă din regiune. AGERPRES/(AS – editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Preda)

 

*Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citiţi şi:

 

Preşedintele Iohannis a tras un semnal de alarmă la Bruxelles privind nevoia sprijinirii Ucrainei şi R. Moldova în domeniul energetic

 

Iohannis la Bruxelles: UE să transmită un mesaj ferm de susţinere a R. Moldova în procesul de integrare europeană

Sursa: www.agerpres.ro

Iohannis la Bruxelles: UE să transmită un mesaj ferm de susţinere a R. Moldova în procesul de integrare europeană

Handbal masculin: CS Dinamo Bucureşti, învinsă de PSG, în Liga Campionilor