Iohannis la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate extins, în care transparenţa şi responsabilitatea sunt norma, şi nu excepţia

New York, 25 sep – Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: România pledează pentru un Consiliu de Securitate extins, în care transparenţa şi responsabilitatea sunt norma, şi nu excepţia, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României, Klaus Iohannis, în discursul său din faţa Adunării Generale a ONU.

 

„Nu există alternativă viabilă la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar principiile pe care a fost construită Organizaţia rămân mai valabile ca oricând. Ne concentrăm acum asupra continuării reformei ONU, astfel încât aceasta să fie capabilă să facă faţă provocărilor actuale şi celor care se prefigurează”, a spus şeful statului român în ultimul său discurs în faţa Adunării Generale a ONU în calitate de preşedinte.

El a pledat pentru o Organizaţie a Naţiunilor Unite „mai eficientă, (…) mai reprezentativă, în care încrederea poate fi protejată”.

Iohannis a spus că ONU trebuie să fie „mai accesibilă publicului şi cu relevanţă crescută”, să fie o organizaţie în care tinerii pot avea „un cuvânt de spus cu privire la problemele care îi afectează” şi unde „vocile societăţii civile şi ale tuturor actorilor implicaţi sunt auzite”.

„Acesta este motivul pentru care un Pact pentru Viitor a fost necesar atât de urgent. Pentru a da o nouă formă şi un nou scop viziunii noastre pentru generaţiile următoare”, a mai spus şeful statului român, referindu-se la documentul semnat duminică de mare parte a statelor membre.

Iohannis a vorbit despre ONU ca despre „o aspiraţie continuă pentru o lume mai bună (…), o lume în care suveranitatea, integritatea teritorială, dreptul internaţional şi drepturile omului sunt respectate. În care fiecare ţară îşi poate alege propria cale, cu demnitate şi ferită de agresiune. Unde fiecare cetăţean este în siguranţă şi liber. Acesta este crezul nostru. Şi acesta este apelul nostru la acţiune”, şi-a încheiat discursul preşedintele român.AGERPRES/(A – editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Iohannis la ONU: Răspunsul la problemele noastre va consta întotdeauna în mai multă cooperare şi mai multă solidaritate

 

Iohannis la ONU: România a acordat un sprijin puternic Ucrainei şi ne-am angajat să îl menţinem atât timp cât va fi nevoie

Sursa: www.agerpres.ro

Zelenski se plânge la ONU de planul de pace China-Brazilia: ‘Nu doar că ignoră realitatea, dar îi oferă lui Putin spațiu pentru a continua războiul’

Nicoleta Radu (PAID): Până în momentul de faţă, avem în jur de 300 de dosare avizate în urma inundaţiilor din Vaslui şi Galaţi