Iohannis: Patrimoniul cultural a devenit o resursă de neînlocuit a prosperităţii şi a dezvoltării durabile

România este prezentă în prim planul patrimoniului european şi universal prin bogăţia diversităţii culturale şi prin pasiunea şi profesionalismul a numeroşi specialişti, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis, luni, în cadrul Summitului European al Patrimoniului Cultural.

”Salut desfăşurarea la Bucureşti a Summitului European al Patrimoniului Cultural. Am acordat acestui eveniment Înaltul Patronaj cu convingerea că patrimoniul şi specialiştii noştri implicaţi în punerea sa în valoare au un loc binemeritat la nivel european în ceea ce priveşte protejarea şi promovarea moştenirii culturale. Europa Nostra se defineşte ca vocea europeană a patrimoniului cultural, care reprezintă fundaţia pe care s-a clădit spiritul umanist şi speranţa de înţelegere, dialog şi pace a continentului nostru”, a afirmat Klaus Iohannis în mesaj, prezentat la evenimentul de la Ateneul Român de către consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

Potrivit şefului statului, Summitul European al Patrimoniului Cultural se desfăşoară într-un context marcat de o serie de crize cu impact mondial grav asupra păcii, securităţii şi dezvoltării colectivităţilor şi a umanităţii în ansamblu.

”Într-o astfel de perioadă complicată, monumentele, muzeele, casele memoriale, tradiţiile şi păstrătorii acestora devin cu atât mai important de menţinut ca repere culturale ale valorilor noastre fundamentale, pe care să le transmitem generaţiilor viitoare. Europa pe care am moştenit-o este un construct şi un spaţiu al memoriei. Uniunea în care noi ne regăsim astăzi, cu prosperitatea şi securitatea pe care le aşteptăm de la ea, se sprijină din ce în ce mai puternic pe educaţie, pe interculturalitate şi pe fructificarea diversităţii. Patrimoniul cultural a devenit o resursă de neînlocuit a prosperităţii şi a dezvoltării durabile. Pentru viitorul Europei noastre, cultura este fundamentală, pentru că din ea se hrănesc libertatea şi democraţia”, a precizat şeful statului.

În acest context, România este prezentă în prim planul patrimoniului european şi universal prin bogăţia diversităţii noastre culturale şi prin pasiunea şi profesionalismul a numeroşi specialişti, a adăugat acesta.

”Premiile pe care Europa Nostra le-a acordat restaurărilor exemplare din ţara noastră, precum şi iniţiativelor civice din care multe dintre acestea s-au născut sunt un îndemn pentru autorităţi să nu ezite în a plasa tezaurul nostru cultural pe un loc central în viziunile de dezvoltare şi să se angajeze şi mai susţinut în promovarea acestuia ca pe un atu de neegalat al competitivităţii. Îi felicit pe laureaţi şi pe organizatori şi le doresc tuturor participanţilor să aibă parte de un moment de mare vizibilitate şi consistenţă în favoarea patrimoniului cultural al Europei”, şi-a încheiat Iohannis mesajul.

Luni seară, la Ateneul Român, are loc festivitatea de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, acordate de Comisia Europeană (European Heritage Awards Ceremony 2024). Cu acest prilej sunt recompensate şi două proiecte din România – Biserica Săsească din Alma Vii, judeţul Sibiu, şi Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca.

De asemenea, în cadrul ceremoniei sunt anunţaţi câştigătorii a cinci premii Grand Prix şi a unui premiu al publicului – Public Choice Award – în valoare de 10.000 de euro fiecare. AGERPRES/(AS – autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lãzãroiu)

PSD Vaslui și-a validat candidaţii pentru Senat și Camera Deputaţilor

Iohannis, mesaj la Summitul European al Patrimoniului Cultural: Patrimoniul cultural a devenit o resursă de neînlocuit a prosperităţii şi a dezvoltării durabile. Pentru viitorul Europei noastre, cultura este fundamentală