IPJ Mureş, precizări după ce Sindicatul Europol a afirmat că poliţiştii implicaţi în căutarea bărbatului care şi-a ucis concubina nu au echipament adecvat, nici mâncare sau apă: Situaţiile punctuale apărute în zone greu accesibile sunt ”tratate operativ”

#image_title

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a transmis, marţi, precizări după ce Sindicatul Europol a susţinut că poliţiştii implicaţi în căutarea lui Emil Gânj, bărbatul suspectat că şi-a ucis concubina, nu au echipament adecvat pentru misiuni prin mlaştini, păduri şi teren accidentat, nici mâncare sau apă de băut. Poliţia a afirmat că situaţiile punctuale apărute în zone greu accesibile sunt ”tratate operativ”. ” Intervenţiile sunt dinamice şi presupun adaptare permanentă în funcţie de teren, informaţiile primite şi evoluţia cazului. Regretăm orice percepţie publică nedreaptă care ar putea minimiza efortul real, implicarea şi profesionalismul poliţiştilor din teren”, a precizat IPJ Mureş.

Precizările IPJ Mureş vin după ce Sindicatul Europol a reclamat că poliţiştii care sunt trimişi în căutarea lui Emil Gânj nu au echipament adecvat, postând şi o fotografie.

”Aşa arată picioarele unui coleg după 31 de ore de căutări în teren, desfăşurate pe raza judeţului Mureş. Şi nu, nu este normal să vedem aşa ceva! Nu este normal să-ţi baţi joc de oameni, trimiţându-i în mlaştini, păduri şi teren accidentat, fără niciun echipament de protecţie! Nu este normal ca aceşti oameni să fie ţinuţi peste 20 de ore în condiţii de efort fizic extrem, pe dealuri, munţi şi văi, în timp ce ai la dispoziţie drone şi elicoptere, pe care instituţia le arată publicului doar în postări de PR pe reţelele sociale – în încercarea de a acoperi incompetenţa managerială şi incapacitatea reală de a coordona capturarea unui criminal”, au arătat reprezentanţii sindicatului, într-o postare pe Facebook.

Ei au susţinut că mulţi dintre poliţiştii implicaţi în căutări provin din structuri neoperative sau nu au experienţă în munca de teren şi se ignoră că nu au mâncare şi apă de băut.

”Nu este normal să trimiţi poliţişti «la nimereală» în zone în care nu există niciun indiciu că s-ar afla fugarul, doar pentru a «bifa» un număr de acţiuni şi a raporta formal un volum de «căutări». Este profund neprofesionist să nu ai niciun plan clar, nicio strategie coerentă care să urmărească obiectivele fireşti într-o astfel de situaţie: localizarea, izolarea şi capturarea infractorului. Faptul că totul se rezumă la a disloca sute de poliţişti în mod aleatoriu, în diferite zone, fără acoperire şi fără analiză, pentru ca mai apoi aceştia să revină în punctele de plecare, lăsând spaţii deja periate complet descoperite, este dovada clară că şefii care coordonează aceste acţiuni nu au nici experienţa, nici competenţa necesară pentru a organiza eficient o misiune de o asemenea gravitate”, a transmis sindicatul.

Marţi după-amiază, IPJ Mureş a transmis precizări privind ”opiniile exprimate în spaţiul public cu privire la modul de desfăşurare a operaţiunilor de căutare a persoanei urmărite, în vârstă de 37 de ani, din Miheşu de Câmpie”.

”Poliţiştii care participă la aceste misiuni complexe acţionează cu profesionalism, devotament şi în deplin respect faţă de jurământul depus, chiar şi în condiţii de efort fizic extrem. Aceştia sunt mobilizaţi din diferite structuri, într-un efort comun coordonat, având ca obiectiv principal siguranţa comunităţii şi capturarea unui individ periculos. De la demararea operaţiunilor, au fost dispuse măsuri concrete pentru asigurarea hranei, apei potabile şi sprijinului logistic necesar colegilor din teren, în acest sens Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, alături de organizaţiile profesionale şi sindicale punând la dispoziţia efectivelor hrană, apă şi un spaţiu destinat servirii acestora, în Miheşu de Câmpie”, a arătat Poliţia Mureş.
 

Potrivit sursei citate, situaţiile punctuale apărute în zone greu accesibile sunt ”tratate operativ, astfel încât să nu fie afectată desfăşurarea activităţilor sau starea de bine a personalului angrenat”. 
 
”În acelaşi timp, subliniem că structurile angrenate în activităţile de căutare beneficiază de suport tehnic – inclusiv mijloace aeriene şi echipamente specifice, folosite acolo unde situaţia operativă o impune. Intervenţiile sunt dinamice şi presupun adaptare permanentă în funcţie de teren, informaţiile primite şi evoluţia cazului.  Regretăm orice percepţie publică nedreaptă care ar putea minimiza efortul real, implicarea şi profesionalismul poliţiştilor din teren. Instituţia noastră rămâne deschisă dialogului, dar respinge ferm generalizările şi afirmaţiile care pot aduce atingere demnităţii şi muncii depuse de colegii noştri. Vom continua aceste acţiuni cu determinare, în sprijinul cetăţenilor şi în spiritul legii, fără a ne abate de la valorile care ne definesc: responsabilitate, onoare şi respect faţă de misiunea asumată”, a conchis IPJ Mureş.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş a înaintat Tribunalului Mureş o propunere de arestare în lipsă în cazul lui Emil Gânj, bărbatul acuzat că şi-a ucis concubina şi apoi a incendiat locuinţa din Miheşu de Câmpie în care se afla cadavrul.

Presupusul criminal este căutat de două săptămâni de forţe impresionante de poliţişti.

Între timp, au fost audiaţi mai mulţi apropiaţi ai acestuia şi au avut loc mai multe descinderi la rude sau prieteni ai săi.

Potrivit procurorilor, bărbatul este acuzat de omor calificat cu premeditare, distrugere, profanare de cadavre, violare de domiciliu şi încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie.

Emil Gânj, în vârstă de 37 de ani, este cunoscut ca o persoană violentă, are dosare de violenţă în familie şi a făcut închisoare pentru omor, fiind eliberat în urmă cu peste cinci ani, înainte de termen.

El a fost condamnat pentru că a omorât un bărbat. Acum este suspectat că şi-a ucis partenera în vârstă de 23 de ani şi a dat foc casei în care se afla cadavrul acesteia.

Surse judiciare au precizat, pentru News.ro, că Poliţia a pregătit o recompensă de 5.000 de euro, pentru persoana care oferă informaţii ce duc la prinderea lui Gânj.

 

Compania românească Nova Power & Gas anunţă demararea celui mai mare proiect de stocare a energiei electrice în baterii din România, în localitatea Floreşti, din judeţul Cluj

‘Este o trădare națională’ – AUR pune tunurile pe CCR, după ce instituția a respins sesizarea privind Legea Austerității