Iranul consideră improbabil un atac al Israelului asupra siturilor sale nucleare

Aceste declaraţii intervin pe fondul escaladării tensiunilor între Iran şi Israel. Teheranul a lansat pe 1 octombrie circa 200 de rachete asupra Israelului, care a jurat să riposteze.

„Este foarte improbabil” ca un atac să aibă loc, a afirmat purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi, într-un interviu acordat agenţiei de presă iraniene Nournews, estimând că acesta ar fi un act „stupid”.

„În cazul unui atac asupra un sit-cheie, fiţi siguri, (că) el nu va reuşi” şi „este foarte puţin probabil ca ei (Israelul) să ne cauzeze distrugeri serioase”, a adăugat Kamalvandi, precizând că Iranul ar fi în măsură să „compenseze rapid” orice potenţială distrugere.

Tirurile de rachete de la 1 octombrie au fost prezentate de Iran drept represalii la asasinarea în iulie la Teheran a liderului Hamasului palestinian Ismail Haniyeh, asasinare imputată Israelului, şi a lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollahului libanez pro-iranian, ucis într-un atac israelian pe 27 septembrie lângă Beirut.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat marţi că ţara sa va decide singură eventualele ţinte pe care să le lovească în Iran, în pofida apelurilor preşedintelui american Joe Biden de a feri siturile petroliere şi nucleare.

„Orice atac împotriva infrastructurilor iraniene va duce la un răspuns mai puternic”, a atenţionat marţi şeful diplomaţiei iraniene Abbas Araghchi.

Parchetul din Seul a cerut o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru internaţionalul Hwang Ui-Jo. El este acuzat că şi-a filmat partenerele, fără consimţământul lor

Planul ambițios al lui Zelenski: Trupele ucrainene ar putea înlocui contingentele americane în Europa, după război