Iranul se angajează într-o diplomație urgentă în timp ce se pregătește pentru răspunsul Israelului la atacurile cu rachete

Anxietatea Iranului provine din incertitudinea dacă SUA pot convinge Israelul să nu lovească site-urile nucleare și instalațiile petroliere iraniene și din faptul că cea mai importantă miliție proxy din regiune, Hezbollah, a fost semnificativ slăbită de operațiunile militare israeliene din ultimele săptămâni, au spus surse.

SUA s-a consultat cu Israelul cu privire la modul în care intenționează să răspundă la atacul Iranului de la 1 octombrie, iar oficialii americani au precizat că nu doresc ca Israelul să vizeze site-urile nucleare sau câmpurile petroliere iraniene. Președintele american Joe Biden a vorbit miercuri cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, prima lor conversație din aproape două luni , spunându-i că represaliile Israelului ar trebui să fie „proporționale”.

Aliații SUA din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Qatar, și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea SUA cu privire la un potențial atac asupra instalațiilor petroliere iraniene, care ar putea crea impacturi economice și de mediu negative pentru întreaga regiune, a declarat un diplomat arab. CNN.

Administrația Biden este profund îngrijorată de faptul că atacurile în curs de desfășurare între Iran și Israel, care au început la începutul acestui an, după ce Israelul a lovit ceea ce Iranul spunea că este clădirea consulatului său din Damasc, s-ar putea transforma într-un război regional major care trage SUA în , de asemenea.

O parte majoră a temerilor este că influența SUA asupra Israelului pare să scadă constant în ultimul an. La fel ca și operațiunile sale din Gaza, Israelul a ignorat din ce în ce mai mult apelurile SUA pentru mai multă reținere în Liban, unde campania intensă de bombardamente și ofensiva terestră a Israelului au ucis peste 1.400 de oameni de la sfârșitul lunii trecute.

De asemenea, Israelul nu s-a consultat cu SUA înainte de a efectua un atac masiv care a explodat mii de pagere și walkie-talkie folosite de agenții Hezbollah luna trecută sau înainte de a asasina șeful Hezbollah Hassan Nasrallah la Beirut și de a anula o propunere delicată de încetare a focului care fusese înaintată de către SUA și Franța cu mai puțin de 48 de ore mai devreme.

Cabinetul de securitate al Israelului nu a ajuns încă la o decizie cu privire la modul de a proceda, a declarat vineri un oficial israelian pentru CNN. Și în timp ce diferența dintre pozițiile SUA și cele israeliene se micșorează, s-ar putea să nu rămână așa, a spus un oficial american.

„Nu putem ști de fapt dacă au votat sau nu”, a spus un înalt oficial al administrației despre discuțiile cabinetului israelian, exprimându-și scepticismul față de nivelul de transparență cu privire la ceea ce Israelul împărtășește cu SUA. Oficialul a sugerat că nu pot „pune prea mult stoc în mașinațiunile” guvernului israelian.

content-image

Vedere de la Turnul Milad din Teheran, Iran

Israelul a planificat de zeci de ani atacuri asupra capacităților nucleare ale Iranului și, în urmă cu doar doi ani, a simulat lovirea lor într-un exercițiu militar. Israelul este, de asemenea,  suspectat  că a comis asasinate împotriva oamenilor de știință nucleari iranieni în ultimii ani, iar instalațiile nucleare ale Iranului au fost asediate de atacuri cibernetice, probabil din Israel — cel mai faimos fiind virusul Stuxnet, care a putut pătrunde în instalația nucleară iraniană Natanz.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a emis miercuri un avertisment puternic Iranului cu privire la răspunsul țării sale.

„Atacul nostru va fi puternic, precis și, mai presus de toate, surprinzător. Ei nu vor înțelege ce s-a întâmplat și cum sa întâmplat”, a spus Gallant.

Statele din Golf, în linii mari, sunt dornice să rămână pe marginea conflictului, a spus diplomatul arab. Deși Iranul a avertizat public că toate părțile considerate ca ajutând Israelul vor fi tratate ca agresori, este, de asemenea, puțin probabil ca vecinii Iranului să vină în mod explicit în apărarea Teheranului în cazul unui atac israelian.

Dar Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar au spus atât SUA, cât și Iranului că nu vor permite Israelului să-și folosească spațiul aerian pentru a lovi Iranul, a declarat diplomatul arab și o altă sursă familiarizată cu problema pentru CNN. De asemenea, Iordania își va proteja spațiul aerian de orice intruziune neautorizată, indiferent de origine, a spus un oficial iordanian.

SUA nu cred că Iranul dorește să se implice într-un război pe scară largă cu Israelul, iar ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat săptămâna aceasta pentru Al Jazeera că Netanyahu „este singurul care dorește un război și să dea foc regiunii. rămâne la putere.”

Dar SUA au cerut în continuare Teheranului, prin canalele din spate, să-și calibreze răspunsul în cazul în care Israelul atacă, a spus un oficial.

content-image

În timp ce Qatar vorbește în mod regulat cu iranienii și transmite SUA ceea ce spun ei, oficialul american a spus că „pur și simplu nu știm ce va face [Iranul]”. Vocile cheie din Iran vor avea idei diferite despre dacă și cum să răspundă Israelului, dar asta va depinde de amploarea și amploarea mișcării israeliene foarte așteptate, a spus un alt oficial american.

Acest oficial a spus că mesajele din Iran au fost consecvente atât în ​​mod public, cât și în privat, de când Teheranul și-a lansat barajul de rachete asupra Israelului la începutul acestei luni și nu a existat o schimbare semnificativă în mesaje

Iranul a fost deosebit de interesat să obțină ajutor din partea Arabia Saudită pentru prevenirea unui atac israelian și să-și folosească influența cu Washingtonul pentru a ajuta la găsirea unei soluții la criză, a declarat diplomatul arab pentru CNN.

Oficiali din fiecare țară s-au întâlnit de trei ori în mai puțin de o lună, iar Araghchi a călătorit miercuri în Arabia Saudită pentru a „consulta evoluțiile regionale” și pentru a „încerca să oprească crimele regimului sionist din Liban și Gaza”, a spus el localului. mass-media.

Lumea urmărește fiecare mișcare a Israelului în timp ce se gândește la cum să răspundă. Dar cel puțin până sâmbătă la apusul soarelui, Israelul va fi într-un impas pentru a marca Yom Kippur, Ziua Ispășirii evreiești și cea mai sfântă zi a anului în iudaism. Și, deși nu este imposibil ca Israelul să lanseze acțiuni, magazinele, restaurantele și alte servicii vor fi închise, transportul public nu va funcționa și chiar și principalul aeroport al țării – Ben Gurion din Tel Aviv – va fi închis.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Etapa de Cupă Mondială la sărituri în apă din Brazilia a fost anulată din motive de siguranţă. La competiţie ar fi urmat să participe doi români

Poli Iaşi a învins-o pe Sheriff Tiraspol, într-un meci amical care a avut loc în Transnistria