Ismael „El Mayo” Zambada, celebrul presupus co-fondator al cartelului mexican Sinaloa, a pledat nevinovat, vineri, la acuzaţiile de trafic de droguri care i se aduc în SUA, după ce el şi fiul unui alt vestit lord mexican al drogurilor au fost arestaţi în Texas, o lovitură a autorităţilor americane care ar putea aduce o schimbare seismică în peisajul criminal al vecinilor din sud ai SUA, relatează Reuters.
Documentele instanţei arată că Zambada a cerut ca în numele său să fie introdusă o pledoarie ca „nevinovat”, care a fost acceptată de judecătoarea Anne Berton, magistratul american. El a renunţat la dreptul său de a fi prezent la punerea sub acuzare, miercurea viitoare. Va fi obligat însă să se prezinte personal la o audiere, joia viitoare, în faţa judecătorului districtual american Kathleen Cardone, care va superviza restul cazului.
Zambada este acuzat că este unul dintre cei mai importanţi traficanţi din istoria Mexicului, fiind cofondator al cartelului Sinaloa împreună cu Joaquin „El Chapo” Guzman. El Chapo a fost extrădat în SUA în 2017 şi ispăşeşte o pedeapsă pe viaţă într-o închisoare de maximă securitate.
Atât Zambada, cât şi Joaquin Guzman Lopez, unul dintre fiii lui El Chapo, fac obiectul unor acuzaţii multiple în Statele Unite pentru că au distribuit cantităţi uriaşe de fentanil şi alte droguri pe străzile americane. Cazurile de supradoză cu fentanil au crescut şi au devenit principala cauză de deces pentru americanii cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani.
Zambada, despre care se crede că are peste 70 de ani, şi Guzman Lopez, în vârstă de 30 de ani, au fost reţinuţi după ce au aterizat joi cu un avion privat în zona El Paso.
Acuzaţiile din Texas pentru care Zambada a pledat nevinovat au inclus acţiune criminală continuă, conspiraţie pentru importul de narcotice şi spălare de bani. Acuzaţia, depusă în aprilie 2012, susţine că membrii cartelului sub conducerea lui Zambada şi El Chapo au răpit un rezident din Texas în 2009 pentru a-l trage la răspundere pentru pierderea unui transport de marijuana confiscat. Ei au răpit un cetăţean american şi doi membri ai familiei sale în 2010. Două victime au fost ucise, iar cadavrele lor au fost descoperite în Juarez, Mexic, au declarat procurorii.
Vineri, preşedintele american Joe Biden a salutat arestările şi a promis că va continua să combată traficul de droguri. „Prea mulţi dintre cetăţenii noştri şi-au pierdut viaţa din cauza flagelului fentanilului. Prea multe familii au fost distruse şi suferă din cauza acestui drog distructiv”, a spus el într-o declaraţie.
O CAPCANĂ
De fapt, Guzman Lopez l-a ademenit pe Zambada în SUA, potrivit a trei actuali şi foşti oficiali americani familiarizaţi cu operaţiunea, care au solicitat anonimatul pentru a vorbi deschis despre evenimente.
Autorităţile americane au făcut din şefii traficanţilor de droguri ţinte-cheie, încheind frecvent acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu aceştia în schimbul informaţiilor care duc la capturarea altor persoane de rang înalt din cartel.
Zambada şi fiii lui El Chapo au avut o relaţie conflictuală de când tatăl lor a fost extrădat în 2017, iar arestările lui Zambada şi Guzman Lopez ar putea declanşa instabilitate sau chiar violenţă în zonele pe care le controlează în statul nordic Sinaloa.
Ministerul Apărării din Mexic a declarat vineri că a trimis 200 de soldaţi din forţele speciale în Sinaloa pentru a spori securitatea.
GENERAŢII DIFERITE, STILURI DIFERITE
Un război sângeros între carteluri a izbucnit în 2008, când un alt lider de rang înalt din Sinaloa a fost arestat. Membrii familiei acestuia l-au acuzat pe El Chapo că a orchestrat arestarea împreună cu autorităţile mexicane, declanşând o fisură violentă între două facţiuni puternice ale grupării criminale.
Guzman Lopez este unul dintre cei patru fii ai lui El Chapo – cunoscuţi sub numele de Los Chapitos sau Micii Chapos – care au moştenit facţiunea tatălui lor din cartel. Fratele său, Ovidio Guzman Lopez, a fost arestat anul trecut şi extrădat în SUA.
Pe reţelele sociale au circulat zvonuri potrivit cărora Ovidio Guzman ar fi fost eliberat, însă ambasadorul SUA în Mexic, Ken Salazar, a afirmat într-o declaraţie că acesta „rămâne în custodie în Statele Unite”.
În ultimii ani, cartelul Sinaloa a devenit cea mai mare ţintă pentru autorităţile americane, care au acuzat sindicatul infracţional că este cel mai mare furnizor de fentanil către SUA.
Cartelul Sinaloa face trafic de droguri în peste 50 de ţări din întreaga lume şi este unul dintre cele mai puternice grupuri de crimă organizată din Mexic, potrivit autorităţilor americane.
Zambada şi fiii lui El Chapo fac parte din două generaţii diferite de traficanţi, cu stiluri diferite.
Zambada este cunoscut ca fiind un traficant „de şcoală veche”, care evită lumina reflectoarelor şi operează din umbră. Fiii lui El Chapo, dimpotrivă, au reputaţia de a fi apariţii ostentative care au atras atenţia pe măsură ce au urcat în ierarhia cartelului.
Fiii lui El Chapo sunt, de asemenea, cunoscuţi ca fiind mai violenţi şi mai temperamentali decât Zambada, care avea reputaţia unui operator viclean.
Ministrul mexican al securităţii, Rosa Rodriguez, a declarat că Mexicul a fost informat de către guvernul SUA cu privire la reţineri, dar că autorităţile mexicane nu au participat la operaţiune. Ea a mai spus că nu este clar dacă cei doi bărbaţi au fost capturaţi sau s-au predat autorităţilor americane. „Guvernul mexican nu a participat la această reţinere sau predare”, a declarat Rodriguez în cadrul unei conferinţe de presă.