Israelul anunţă că va adopta „în această seară” o încetare a focului în războiul său cu Hezbollah din Liban. Netanyahu avertizează că îşi va păstra libertatea „totală” de acţiune. Joe Biden, aşteptat să facă o declaraţie

Cabinetul israelian de securitate va adopta „în această seară” o încetare a focului în războiul său cu Hezbollahul libanez, care ar trebui să pună capăt la mai mult de un an de ostilităţi transfrontaliere şi două luni de război deschis în Liban, a anunţat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP şi Reuters.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Organizaţia Naţiunilor Unite şi G7 au făcut presiuni pentru o încetare a ostilităţilor între Israel şi puternica grupare armată libaneză susţinută de Iran.

Cabinetul de securitate israelian va adopta o încetare a focului în Liban „în această seară”, a anunţat Netanyahu. Cu toate acestea, el a avertizat că ţara sa va „răspunde” în cazul în care Hezbollah va încălca armistiţiul şi îşi va păstra libertatea „totală” de acţiune în Liban.

Un armistiţiu în Liban ar permite Israelului să se „concentreze asupra ameninţării iraniene”, a adăugat el.

Netanyahu s-a exprimat la sfârşitul unei zile marcate de cele mai violente raiduri israeliene asupra Beirutului de când Israelul a lansat o campanie masivă de bombardamente împotriva Hezbollahului pro-iranian în ţara vecină, la 23 septembrie, apoi a început operaţiunile terestre în sud la 30 septembrie.

Înainte de anunţarea acordului, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că o încetare a focului ar trebui să contribuie şi la încheierea conflictului din Gaza.

Preşedintele Joe Biden ar urma să facă o declaraţie la ora 21.30, ora României.

Marţi, miniştrii de externe din G7 au îndemnat la o „încetare imediată a focului”, în timp ce şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că guvernul israelian nu mai are „nicio scuză” pentru refuzul acestuia.

Potrivit site-ului american de ştiri Axios, acordul se bazează pe un plan american pentru un armistiţiu de 60 de zile, în timpul căruia Hezbollah şi armata israeliană s-ar retrage din sudul Libanului pentru a permite armatei libaneze să se desfăşoare acolo.

Acordul include înfiinţarea unui comitet internaţional care să monitorizeze aplicarea sa, a adăugat Axios, precizând că Statele Unite au dat asigurări cu privire la sprijinul lor pentru acţiunile militare israeliene în cazul unor acte ostile din partea Hezbollah.

Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a avertizat marţi că ţara sa va acţiona „în forţă” în cazul unei încălcări a acordului.

Medierea internaţională se bazează pe Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului anterior dintre Israel şi Hezbollah în 2006, şi stipulează că numai armata libaneză şi forţele de menţinere a păcii pot fi desfăşurate la frontiera de sud a Libanului.

Cu toate acestea, Netanyahu va trebui să îşi convingă aliaţii de extremă dreapta din guvern. Luni, ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, a declarat că o încetare a focului ar fi „o mare greşeală”.

Marţi, înainte de a da undă verde armistiţiului, Israelul şi-a intensificat bombardamentele aeriene în centrul capitalei libaneze – unde cel puţin zece persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze – şi în suburbiile sale sudice, bastion al Hezbollah, după apeluri la evacuare. Un deputat Hezbollah, Amin Cherri, a acuzat Israelul că vrea „să se răzbune pe libanezi” înainte de o încetare a focului.

La rândul său, armata israeliană a anunţat în cursul după-amiezii că peste 20 de proiectile au fost trase în Israel dinspre Liban. De asemenea, aceasta a raportat lovituri în sudul Libanului şi o operaţiune terestră în „regiunea râului Litani”.

Războiul care durează din octombrie 2023 în Fâşia Gaza între Israel şi Hamas s-a extins în Liban, după un an de schimburi de focuri de ambele părţi ale frontierei israeliano-libaneze.

Israelul afirmă că doreşte să neutralizeze Hezbollah în sudul Libanului, care a deschis un front împotriva sa la 8 octombrie 2023 în sprijinul aliatului său Hamas, pentru a permite întoarcerea celor aproximativ 60 000 de locuitori din nord care au fost alungaţi de bombardamentele dinspre partea libaneză a graniţei.

Potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii, aproape 3 800 de persoane au fost ucise în Liban din octombrie 2023, majoritatea începând din septembrie. Ostilităţile au dus la strămutarea a aproximativ 900.000 de persoane, potrivit ONU.

De partea israeliană, 82 de soldaţi şi 47 de civili au fost ucişi în 13 luni.

Înainte de anunţarea încetării focului, locuitorii din nordul Israelului intervievaţi de AFP se opuneau armistiţiului: „În opinia mea, ar fi o greşeală gravă până când Hezbollah nu va fi complet eliminată”, a declarat Maryam Younnes, o studentă în vârstă de 29 de ani.

Marţi seara, manifestanţi s-au adunat în faţa Ministerului Apărării din Tel Aviv pentru a protesta faţă de acord.

Medicul kinetoterapeut Alin Biclineru atrage atenţia că, odată cu dezvoltarea tehnicii şi apariţia gadgeturilor, au apărut mai multe cazuri de scolioză în rândul tinerilor

Cod galben de ceaţă în mai multe judeţe / Vizibilitate redusă / Avertisment Infotrafic