Israelul confirmă lichidarea lui Yahya Sinwar: o realizare militară și morală

Yahya Sinwar a fost ucis astăzi de militarii israelieni, a transmis ministrul de Externe al Israelului, potrivit BBC.

Israel Katz a trimis un mesaj personal către zeci de miniștri de externe din întreaga lume. El l-a descris pe Sinwar drept „creierul din spatele masacrului și atrocităților” din 7 octombrie.

„Aceasta este o realizare militară și morală semnificativă pentru Israel și o victorie pentru întreaga lume liberă împotriva axei răului a islamului radical condus de Iran. Eliminarea lui Sinwar deschide posibilitatea eliberării imediate a ostaticilor și deschide calea pentru o schimbare care va duce la o nouă realitate în Gaza fără Hamas și fără control iranian”, mai transmite Katz, potrivit BBC.

Joi, forțele israeliene au întâlnit un bărbat despre care se crede că este Yahya Sinwar în timpul unei operațiuni militare de rutină din Fâșia Gaza, au declarat două surse israeliene citate de CNN. Bărbatul care era însoțit de alte două persoane se afla lângă o clădire din Gaza.

După ce lupta s-a încheiat, militarii au găsit un cadavru asemănător cu al lui Sinwar și i-au alertat pe comandanți. Imediat, au fost prelevate probe ADN pentru a se afla identitatea celui decedat, a anunțat IDF.

Yahya Sinwar era unul dintre cei mai căutați bărbați din Gaza de către armata israeliană IDF. El nu a mai fost văzut în public de când a început războiul dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie 2023.

Sinwar a fost numit lider politic al Hamas după ce Haniyeh a fost asasinat în capitala iraniană, Teheran, în iulie. El a fost văzut ca fiind pe o poziție mai dură decât predecesorul său în relațiile cu Israelul. În plus, Sinwar a favorizat cooperarea și legăturile mai strânse cu Iranul și cu grupurile islamiste aliate, cum ar fi Hezbollah.

Moartea liderului Hamas ar putea grăbi finalul războiului din Gaza. Este opinia unor oficiali americani care în trecut au considerat că dispariția Yahya Sinwar ar fi un moment cheie în războiul din Gaza. Negocierile privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor sunt blocate de multe luni și americanii cred că liderul Hamas este principalul vinovat.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cine i-ar putea urma lui Yahya Sinwar la conducerea Hamas – Analiza serviciilor secrete americane

Sepsi Sf. Gheorghe, a doua înfrângere consecutivă în FIBA EuroCup