Israelul îi interzice șefului ONU Guterres să intre în țară

Antonio Guterres a emis marți o scurtă declarație în care condamnă „extinderea conflictului din Orientul Mijlociu” și solicită o încetare a focului. | Angela Weiss/AFP via Getty

Israelul l-a declarat miercuri „indezirabil” pe șeful Organizației Națiunilor Unite, interzicându-i intrarea în țară.

„Am decis astăzi să îl declar pe secretarul general al ONU, António Guterres, o personalitate indezirabilă în Israel și să îi interzic intrarea în Israel”, a anunțat ministrul israelian de Externe, Israel Katz, pe rețelele sociale.

Guterres nu a reușit să „condamne fără echivoc atacul criminal al Iranului asupra Israelului” de marți, a declarat Katz, și ca urmare „nu merită să pună piciorul pe teritoriul Israelului”.

Guterres a emis marți o scurtă declarație prin care a condamnat „extinderea conflictului din Orientul Mijlociu” și a cerut o încetare a focului, dar nu a menționat direct faptul că Iranul a bombardat Israelul cu rachete.

Interzicerea accesului șefului ONU în Israel marchează o escaladare majoră a disputei de lungă durată dintre Israel și Guterres. Guterres a provocat o reacție furibundă din partea Israelului atunci când a declarat că atacul Hamas din 7 octombrie „nu a avut loc în vid” și a denunțat în mod repetat uciderea civililor din Gaza de către armata israeliană.

Katz a declarat: „Israelul va continua să își protejeze cetățenii și să își mențină poziția și onoarea națională cu sau fără António Guterres”.

Purtătorul de cuvânt al lui Guterres a refuzat să ofere un comentariu imediat pentru POLITICO.

Sursa: www.stiripesurse.ro

A fost detectată gripă aviară – Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam

Incident de securitate fără precedent: Un actor statal a furat datele tuturor polițiștilor din Olanda