Israelul nu a oferit asigurări că nu va viza instalaţiile nucleare ale Iranului, a declarat pentru CNN un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat

Israelul nu a oferit administraţiei Biden asigurări că nu va viza instalaţiile nucleare ale Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene cu rachete balistice de la începutul acestei săptămâni, a declarat vineri pentru CNN un oficial de top al Departamentului de Stat al SUA.

Oficialul a adăugat că este „foarte greu de spus” dacă Israelul va folosi aniversarea atacurilor Hamas din 7 octombrie pentru a riposta.

„Sperăm şi ne aşteptăm să vedem ceva înţelepciune, precum şi putere, dar, după cum ştiţi, nicio garanţie”, a afirmat oficialul când a fost întrebat de CNN dacă Israelul a asigurat SUA că site-urile nucleare ale Iranului nu vor deveni ţinte.

Oficialii americani şi-au exprimat sprijinul pentru ca Israelul să răspundă la atacul cu rachete al Iranului la începutul acestei săptămâni, mai mulţi dintre ei spunând public că trebuie să existe consecinţe. În acelaşi timp, oficialii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o conflagraţie regională, în timp ce se confruntă cu o situaţie tot mai volatilă în Orient Mijlociu.

Preşedintele Joe Biden a declarat la începutul acestei săptămâni că SUA nu vor susţine vizarea de către Israel a programului nuclear al Iranului.

„Dacă aş fi în locul lor, m-aş gândi la alte alternative decât lovirea câmpurilor petroliere”, a spus Biden într-o conferinţă de presă vineri.

Oficialii americani nu au încă date clare cu privire la momentul în care răspunsul Israelului va fi decis sau adoptat. Preşedintele a spus vineri că Israelul „nu va lua o decizie imediat”.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat, întrebat de CNN dacă Israelul va folosi aniversarea unui an de la atacul Hamas pentru a riposta împotriva Iranului, a declarat: „Este foarte greu de spus”.

„Cred că, într-un fel, ar dori să o evite data de 7, aşa că, în opinia mea, dacă va exista ceva, va fi probabil înainte sau după”, a spus oficialul, invocând solemnitatea acelei zile şi faptul că orice represalii israeliene ar putea abate atenţia de la ce a însemnat de fapt acea zi.

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat ‘fără rușine’ pe secretarul general al ONU, António Guterres

Filmările violurilor eroinei feminsite Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe