Israelul nu doreşte să trimită trupe în Liban, dar va face ceea ce este necesar pentru a opri Hezbollah, afirmă ambasadorul israelian la ONU

Ambasadorul Israelului la ONU a declarat că ţara sa nu doreşte să trimită trupe în Liban, dar va face „tot ce este necesar” pentru a opri tirul de rachete Hezbollah care a alungat zeci de mii de israelieni din nordul ţării lor, relatează AP.

Întrebat în timpul unei conferinţe de presă marţi la sediul ONU dacă Israelul are în vedere o invazie terestră a vecinului său din nord, ambasadorul Danny Danon a declarat că ţara sa „nu este dornică să înceapă nicio invazie terestră nicăieri”.

„Preferăm o soluţie diplomatică. Dar dacă aceasta nu funcţionează, folosim alte metode pentru a arăta celeilalte părţi că suntem serioşi”, a spus el.

„Vom face tot ceea ce este necesar pentru a aduce locuitorii înapoi în nord”, a adăugat el.

El a vorbit într-o săptămână în care s-a înregistrat o intensificare rapidă a ostilităţilor dintre Israel şi gruparea militantă Hezbollah, cu sediul în Liban, inclusiv un val de lovituri aeriene israeliene care au ucis luni peste 550 de libanezi.

În acelaşi timp, Israelul luptă de aproape un an cu militanţii Hamas din Gaza. Războiul a fost lansat ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, dar a atras critici din partea multor ţări pentru amploarea morţii, distrugerii şi suferinţei din teritoriul palestinian.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu intenţionează în continuare să vină la ONU pentru a lua cuvântul vineri la reuniunea anuală a Adunării Generale a liderilor mondiali, a declarat Danon. El a precizat însă că „lucrurile sunt dinamice”, iar miercuri ar putea apărea o actualizare a planurilor lui Netanyahu.

Rușii se extind prin proxy în România – Gigant petrolier din Serbia, controlat de Gazprom, nouă licență pentru furnizarea de energie

Emil Boc: Am semnat, alături de ministrul Transporturilor, un act adiţional la contractul de finanţare a metroului, pentru finanţarea acestui obiectiv şi din obligaţiuni verzi, pe lângă finanţarea din PNRR