Italia cere ‘respect’ din partea Israelului, după un nou atac asupra bazelor italiene UNIFIL din sudul Libanului

 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că Israelul trage asupra militarilor misiunii UNIFIL, reprezentând o încălcare a legii umanitare internaţionale.

Potrivit unor surse de securitate calificate, care urmăresc dosarul și sunt în contact cu conducerea misiunii ONU, atacul a avut loc la baza 1-31, care fusese deja lovită în ultimele zile. Mai exact, două ziduri de demarcație ale bazei au fost demolate în timpul atacului. În precedentul, care a avut loc în apropierea sediului misiunii UNIFIL din Naqoura, doi soldați srilankezi au fost răniți.

„Armata italiană nu va abandona baza”, așa cum a cerut Israelul. Acest lucru a fost reiterat de contingentul italian Unifil către IDF după atacul israelian care a vizat baza. Poziția a fost reiterată în cursul nopții, în cadrul unei întâlniri autorizate de conducerea UNIFIL, între italieni, care gestionează bazele din sectorul vestic din afara sediului misiunii, și israelieni, chiar în baza care a fost lovită.

„Orice atac deliberat asupra forțelor de menținere a păcii constituie o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar și a Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate”, se arată într-o postare publicată pe contul X al misiunii.

Italia pune piciorul în pragul Israelului

„Suntem o națiune prietenă angajată într-o misiune de pace, cer respect din partea Israelului. Cel datorat unei națiuni prietene angajate într-o misiune de menținere a păcii”, a comentat ministrul italian al apărării Guido Crosetto, aflat în vizită în Kosovo. „Suntem prieteni ai Israelului, dar acest lucru nu trebuie să se transforme în posibilitatea de a pune în pericol viața soldaților noștri, care sunt acolo pentru a aduce pacea și nu pentru a face război”, a declarat în schimb ministrul de externe Antonio Tajani, la finalul unei reuniuni privind legăturile dintre Italia și Franța, desfășurată la zgârie-norii Regiunii Piemont din Torino.

„Cu siguranță, atacurile asupra UNIFIL în Liban vor fi abordate în cadrul Consiliului Afaceri Externe al UE” care va avea loc luni la Luxemburg, anunțase în schimb o înaltă sursă diplomatică europeană. „Este vorba despre o misiune de menținere a păcii care este atacată și care implică membri ai UE. Nu știu ce fel de discuție va fi, dar cu siguranță va fi abordată de miniștri“, a adăugat el.

Forțele de apărare israeliene (IDF) își intensifică operațiunile în sudul Libanului, unde a fost desfășurată Brigada 205 blindată de rezervă, care a intrat în acțiune în ultimele ore, după cum a anunțat comandantul brigăzii, colonelul Yoav Scheider, într-un mesaj radio către trupele sale înainte de intrarea în Liban, preluat de ziarul Times of Israel.

„Brigada a eliminat mai mulți teroriști și a distrus zeci de ținte teroriste din aer, de la sol și cu artileria”, potrivit IDF. „Astăzi vom elimina amenințarea unui atac asupra țării noastre”, declarase colonelul Scheider, ”Aceasta este misiunea noastră, aceasta este sarcina noastră. Ne așteaptă o luptă dificilă, dar misiunea este clară, importantă și urgentă”.

 

Lasconi: ‘Nicolae Ciucă e ca pătrunjelul…ori cu el, ori fără el, tot aia e’

Zelenski: ‘Vreau un sfârşit rapid al războiului, în 2025’