ITM lovește Timiş: Amenzi de peste 3,2 milioane de lei pentru munca la negru în transportul alternativ de persoane

În urma acţiunilor de control din acest domeniu, au fost verificate 61 de societăţi şi s-au depistat 3.063 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, fapte pentru care s-au aplicat 77 de sancţiuni conform prevederilor Codului Muncii. Au mai fost date amenzi şi pentru alte neconformităţi constatate, a declarat, marţi, şefa ITM Timiş, Ileana Mogoşanu, într-un comunicat.

În timpul controalelor au mai fost găsite nereguli în care reprezentantul legal nu a pus la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele necesare efectuării controlului sau nu s-a prezentat la sediul ITM Timiş pentru control; nu a existat o evidenţă a timpului de muncă cu ora de începere a activităţii şi ora de sfârşit a activităţii şi nu s-a completat registrul de evidenţă a salariaţilor cu toate elementele.

Controalele au fost efectuate în urma consultării bazelor de date (autorizaţii de transport alternativ şi copii conforme), puse la dispoziţie de către Autoritatea Rutieră Română, şi de societăţile de transport alternativ.

„Aceste societăţi comerciale care folosesc munca la negru aduc prejudicii atât bugetului de stat, subminând sistemul nostru de protecţie socială, cât şi persoanelor care acceptă să lucreze fără a li se întocmi contracte individuale de muncă, respectiv: nu sunt asiguraţi pentru riscuri previzibile şi imprevizibile cum sunt, invaliditatea, accidente, boli, maternitate, deces; nu beneficiază de vechimea în muncă şi în specialitate; nu vor beneficia nici de asistentă medicală gratuită, medicamente gratuite sau compensate; nu vor primi pensie”, potrivit şefei ITM Timiş.

VIDEO Plan de asasinare a lui Călin Georgescu, distribuit masiv pe rețelele de socializare: MAI denunță fake-news-ul

Irinel Popescu, despre pandemia COVID-19: Atâta timp cât persistă întrebări fără răspuns, va exista neîncredere în rândul populației