Japonia cumpără o cantitate de petrol rusesc pentru prima dată din 2023

#image_title

Acest lucru rezultă din datele Ministerului Finanțelor din Japonia.

Conform Ministerului Finanțelor al țării:

• În iunie, 70.000 de tone de petrol (aproximativ 440.300 de barili) au fost achiziționate din Rusia,

➢ Aceasta reprezintă mai puțin de 0,7% din volumul total de petrol achiziționat de Japonia în iunie 2025;

• valoarea totală a importurilor s-a ridicat la 3,745 miliarde de yeni (aproximativ 25,3 milioane de dolari americani);

• Astfel, costul mediu al petrolului din lotul livrat a fost de aproximativ 57,5 USD/ bbl.

Anterior, publicația japoneză Nikkei a relatat despre livrarea de petrol din Rusia, care a fost descărcat la rafinăria Taiyo Oil, citând date Kpler.

În total, Japonia a achiziționat 10,22 milioane de tone de petrol în iunie.

Principalii exportatori către Japonia rămân țările din Orientul Mijlociu, care au livrat 9,58 milioane de tone de petrol luna trecută.

Ultima dată când Japonia a reflectat importul de petrol rusesc în statisticile sale de comerț exterior a fost la începutul anului 2023:

• în ianuarie – 82.000 tone,

• în februarie – 37.000 de tone.

După aceea, livrările s-au oprit.

Cu toate acestea, tendința de reducere a importurilor – pe fondul pandemiei de coronavirus și al conflictului militar rus din Ucraina – a început chiar mai devreme.

Dacă în 2019 Japonia a achiziționat 9,38 milioane de tone de petrol din Federația Rusă, atunci în 2020 – puțin peste 6 milioane de tone. Până la sfârșitul anului 2021, livrările au scăzut la 2,64 milioane de tone, iar până la sfârșitul anului 2022 – la 2,29 milioane de tone.

Japonia, la fel ca alte țări din G7, a aderat la mecanismul de plafonare a prețurilor pentru petrolul rusesc, stabilit la 60 de dolari pe baril în 2022.

Cu toate acestea, țara a făcut o excepție pentru livrările din proiectul Sakhalin-2, al cărui principal produs este gazul natural lichefiat ( GNL ), iar livrările de petrol sunt legate de contractele de gaze. Japonia primește aproximativ 9% din importurile sale totale de GNL din acest proiect, în timp ce gazul rusesc reprezintă aproximativ 3% din totalul producției de energie electrică.

Relaxările pentru Sakhalin-2 au fost prelungite din nou în mai 2025.

În plus, Japonia, unul dintre cei mai mari cumpărători de GNL din lume, a primit 32,145 milioane de tone de GNL în prima jumătate a anului 2025, ceea ce reprezintă doar 0,8% mai puțin decât în 2024 (32,408 milioane de tone), a raportat Ministerul Finanțelor al țării. Având în vedere că 2024 a fost un an bisect, reducerea medie zilnică este mai mică de 0,3%.

Potrivit Ministerului Finanțelor din Japonia:

• în iunie, importurile s-au ridicat la 4,44 milioane de tone (-2% față de nivelul anului trecut);

• Importurile de GNL din Federația Rusă în ianuarie-iunie 2025 au însumat 2,897 milioane de tone (-3%),

➢ În iunie, livrările au fost la nivelul de 251.000 de tone,

➢ Dinamica corespunde cu întreținerea obișnuită de vară la instalațiile de producție.

În mai 2025, Japonia și- a crescut importurile de GNL din Rusia cu 36,9% față de aceeași perioadă din 2024.

Să ne reamintim că GNL-ul din Federația Rusă este produs de instalațiile GNL de mare tonaj ale Sakhalin Energy (coproprietari – Gazprom, Mitsui și Mitsubishi), precum și de Yamal LNG (participanți – NOVATEK, TotalEnergies, compania chineză CNPC și SRF).

În mai, apoi în iunie, prima de preț în raport cu cotațiile europene a revenit pe piața asiatică, iar acest lucru a avut un efect restrictiv asupra comportamentului importatorilor din Asia-Pacific.

Sursa: www.stiripesurse.ro

ANALIZA: Criza austerității din 2010 vs. criza economică preconizată în prezent

USR propune un pachet legislativ de reformă a Agenţiei Naţionale pentru Sport, unde Curtea de Conturi a descoperit că 1 miliard de lei a fost cheltuit fără să se respecte reguli sau criterii / Ce prevede pachetul legislativ