Japonia: Un bărbat arestat la Tokyo după ce a aruncat cocteiluri molotov la sediul partidului de guvernământ

Un bărbat a fost arestat, sâmbătă, la Tokyo după ce ar fi aruncat mai multe cocteiluri Molotov în sediul Partidului Liberal Democrat (PLD, aflat la putere), cu opt zile înainte de alegerile legislative, a anunţat presa japoneză, citată de AFP.

Potrivit televiziunii publice NHK, cinci sau şase dispozitive incendiare au lovit un vehicul al poliţiei, dar focul a fost stins rapid şi nimeni nu a fost rănit.

Contactată de AFP, poliţia nu a putut confirma iniţial această informaţie.

Individul, aparent în vârstă de 40 de ani, a încercat de asemenea să intre cu maşina în biroul prim-ministrului, dar a fost blocat de o barieră, potrivit NHK.

Potrivit presei japoneze, el ar fi aruncat apoi un alt proiectil, probabil o bombă fumigenă, înainte de a fi arestat de poliţie pentru tulburarea liniştii publice.

„Motivele autorului nu sunt cunoscute, dar libertatea de exprimare nu poate fi redusă la tăcere prin violenţă şi sunt indignat de acest act, tocmai când se apropie alegerile, care sunt baza democraţiei”, a declarat secretarul general al PDL, Hiroshi Moriyama, citat de presă.

La scurt timp după ce a devenit prim-ministru în urma victoriei sale în alegerile interne ale PDL din septembrie, Shigeru Ishiba a convocat alegeri anticipate pentru 27 octombrie.

Incidentul a avut loc cu puţin timp înainte de ora 06:00 dimineaţa (21:00 GMT vineri). Potrivit ziarului Asahi Shimbun şi altor mass-media, în maşina suspectului au fost găsite mai multe canistre de plastic.

Imaginile cu incidentul arată o dubă a poliţiei cu partea din faţă parţial arsă, în timp ce pompierii şi poliţiştii lucrează în zonă.

Infracţiunile violente sunt foarte rare în Japonia. Dar ţara este încă marcată de asasinarea în 2022 a fostului prim-ministru Shinzo Abe, care a fost ucis pe stradă în timpul unui miting de campanie de către un individ înarmat cu un pistol artizanal.

Predecesorul lui Shigeru Ishiba, Fumio Kishida, a fost ţinta unui dispozitiv exploziv improvizat în aprilie 2023, dar nu a fost rănit.

În ciuda schimbărilor frecvente de conducere, PLD, partidul conservator din care provine şi dl Kishida, a rămas la putere fără concurenţă de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Confruntaţi cu o prezenţă scăzută la vot şi o opoziţie fragmentată, PLD şi partenerii săi au şanse mari să câştige din nou la 27 octombrie, chiar dacă majoritatea lor ar putea fi mai mică.

Prețul pentru a conduce Hamas? O condamnare sigură la moarte!

Spirit AeroSystems va trimite în concediu fără plată 700 de lucrători, în timp ce greva anSpirit AeroSystemsgajaţilor Boeing continuă