JD Vance trebuie să îi ceară scuze României: Alegerile din România, sub lupa Bloomberg

”O spun în ciuda faptului că la momentul respectiv eram de acord cu două idei avansate de Vance în discursul lui usturător de la Conferința de Securitate de la Munchen, Germania, un eveniment anual. Acestea sunt faptul că documentele desecretizate ale serviciilor secrete folosite pentru a justifica anularea votului din 24 noiembrie nu conțineau probe aflate dincolo de orice dubiu rezonabil, respectiv faptul că democrația României nu are cum să fie decât slabă dacă poate fi manipulată atât de ușor.

Nu încape îndoială că mulți alegători români își doreau să poată vota un om din afara sistemului – orice om din afară – pentru a protesta astfel contra clasei politice pe care o consideră coruptă. Dintr-un total de 14, Călin Georgescu se număra printre candidații care satisfăceau acest criteriu, însă astăzi avem mult mai multe informații despre ce a făcut ca el, iar nu alți candidați [anti-sistem – n.trad.], să obțină 23% din voturi în acea zi electorală, când cu numai o lună în urmă era cotat de sondaje cu aproximativ 1%.

Mircea Toma, membru al Consiliului Național al Audiovizualului din România, e de o sinceritate dezarmantă referitor la eșecul instituției sale de a detecta cele petrecute, fiindcă de prevenire nici nu putea fi vorba. Cu calculatoare din 2006, fără expertiză în sisteme de comunicare precum TikTok și cu prea puține instrumente legislative destinate sferei digitale încă nereglementate, el nu a putut sesiza decât o amplificare extraordinară a activității pe rețelele sociale, fapt care a transformat campania electorală a unui politician obscur din România într-unul dintre subiectele cele mai la modă pe TikTok, la nivel mondial.

„Suntem în război, fără armele necesare pentru a lupta un război”, mi-a spus el cu ocazia unui curs avansat anual pentru tineri jurnaliști români organizat de Forumul Rațiu – o organizație non-profit – și London School of Economics. TikTok a șters mii de conturi suspecte după alegeri, și-a dublat la 200 numărul de moderatori pentru România și și-a înființat un centru special de monitorizare pentru alegerile repetate. E într-adevăr un progres, afirmă Toma, dar tot e „ca și cum ai folosi o linguriță contra unui tsunami”.

În fapt, învățătura care ar trebui deprinsă de pe urma convulsiilor electorale din România ar fi aceea că TikTok e un paradis al fărădelegii pentru serviciile secrete și interesele speciale, unul care poate fi acum chiar mai decisiv decât televiziunea în alegeri, și nu numai în acea țară, ci oriunde. Va fi nevoie de legi UE privind rețelele sociale pentru a le obliga la transparență și respectarea regulilor de finanțare electorală care i se aplică presei tradiționale.

Așadar, ce știm? Jurnalistul de investigații Victor Ilie a identificat implicarea unei infrastructuri de mii de „influencer”-i pe care o companie denumită AdNow LLP a început s-o construiască prin 2016. Deși înregistrată în Regatul Unit, AdNow e o sucursală a Ad.Ru, o companie fondată de o personalitate a televiziunii de stat a Rusiei care s-a ocupat de campanii publicitare pentru Dmitri Medvedev și Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2008, respectiv 2012. Investigația lui Ilie poate fi citită aici [prezidentiale/”https://snoop.ro/strategia-cu-bani-rusesti-cum-au-ajuns-reclamele-la-medicina-naturista-si-stirile-cu-sfinti-sa-influenteze-votul-romanilor-la-prezidentiale/].

Tactica a fost aceea de a viza influenceri dispuși a promova orice fel de conținut viral, adeseori și teorii ale conspirației, atât timp cât atrăgeau clickuri și, în consecință, bani, mi-a spus Ilie. Aceiași influenceri au fost solicitați apoi să promoveze conținuturi în schimbul unor plăți regulate prin intermediul AdNow. În cursul pandemiei acel conținut consta în special în mesaje anti-vaccin vizând vaccinurile pentru Covid-19, mesaje la care românii s-au dovedit a fi receptivi.

Mai târziu au fost incluse și conținuturi cu dezinformări pro-Kremlin despre Ucraina, Europa și NATO. Și, în fine, în toamnă au apărut și „hashtag”-uri și clipuri pentru campania electorală a lui Georgescu, inclusiv reproduceri după clipuri faimoase cu Putin înotând și călărind. Și alți candidați au avut sute de milioane de accesări pe TikTok în campanie, însă în cazul lui Georgescu evoluția accelerată și originile bat la ochi.

Într-un raport din februarie privind alegerile din România Serviciul de Vigilență și Protecție contra Interferenței Digitale Străine din Franța, Viginum, a calificat acest demers drept o „campanie sofisticată de astroturfing”, adică o campanie publicitară înșelătoare sub forma de comentarii false ale unor oameni oarecare. Invocând informații de la serviciile secrete românești, Viginum afirmă că pe 11 noiembrie, cu doar două săptămâni înainte de alegeri, au început o activitate febrilă 25.000 de conturi pro-Georgescu aflate până atunci preponderent în hibernare.

Procurorii români le-au cerut în ianuarie ajutorul omologilor din Turcia pentru a depista peste 20.000 de conturi de TikTok cu IP-uri turcești. Acestea fuseseră înființate cu adrese de e-mail asociate cu domenii rusești, cu numai o zi înainte de alegeri. Iar în ultimele ore de vot au pompat un volum enorm de conținut pro-Georgescu.

România a afirmat și TikTok a confirmat că o rețea de canale de Discord și Telegram au coordonat această activitate, comunicând care conținuturi pro-Georgescu trebuiau postate. Aceleași canale au alimentat algoritmii TikTok de așa manieră încât aceștia au accelerat diseminarea conținutului pro-Georgescu, fără ca moderatorii să sesizeze un comportament artificial.

Lui Georgescu i s-a interzis să mai candideze acum. El e inculpat pentru șase infracțiuni, între care falsificarea declarațiilor financiare electorale (a declarat zero cheltuieli), subminarea ordinii constituționale și înființarea unei organizații antisemite pro-fasciste. El neagă toate acuzațiile și se declară victima unui stat polițienesc.

Dar ce se poate spune despre candidatul în sine? G4Media.ro, un site de știri, a compilat fragmente de interviu de la TV și de pe YouTube care nu apar și în clipurile calmante, aproape hipnotice, selectate pentru TikTok în care Georgescu vorbește despre spiritualitate, sănătate, suveranitate românească și Dumnezeu.

Într-unul Georgescu ridică o cutie de Pepsi și afirmă că sucurile carbogazoase sunt folosite pentru a le implanta consumatorilor nano-cipuri. În altul îi transmite audienței că în România n-ar mai trebui să existe partide. Într-un al treilea îi declară eroi naționali atât pe conducătorul fascist al României din vremea războiului, mareșalul Ion Antonescu (un dictator răspunzător pentru moartea a cel puțin 380.000 de evrei), cât și pe Corneliu Zelea Codreanu, comandantul unui echivalent al Cămășilor Brune ale lui Hitler. Ei au asasinat, printre alții, mai mulți intelectuali și politicieni români de seamă.

Într-o înregistrare telefonică făcând parte din probatoriul contra lui Ion Motocu, șeful unei organizații neo-fasciste arestat în decembrie pentru incitare antisemită, Georgescu îi spune să fie pregătit pentru a participa la „acțiunea” unui plan pe care-l va executa. Rechizitoriul afirmă că Motocu l-a sunat imediat după acel apel pe atașatul militar al ambasadei ruse. Respectivul diplomat și adjunctul lui au fost declarați în martie persona non grata de statul român, care a arestat cu aceeași ocazie și șase cetățeni români sub acuzația că ar fi complotat pentru răsturnarea ordinii constituționale.

Serviciile secrete ale României nu sunt vreun etalon de aur al adevărului, însă Curtea Constituțională a țării chiar a avut motiv pentru a anula alegerile din noiembrie. Numai că se afla într-o situație din care nu putea ieși decât blamată, indiferent ce-ar fi decis. Dacă, așa cum părea să afirme Vance la Munchen, judecătorii nu-și apărau țara, ci complotau cu partidele consacrate pentru a nu-i permite extremei drepte să ajungă la putere, atunci au făcut o treabă jalnică. George Simion, liderul partidului ultranaționalist Alianța pentru Unirea Românilor, e acum favoritul primului tur. Și ar putea foarte bine să câștige cinstit președinția, din motive pe care le voi examina într-un articol viitor.

Vance și administrația SUA ar trebui să-și ajute un aliat loial să-și consolideze instituțiile slabe, iar nu să se alăture unui atac împotriva acestora. Indiferent dacă Georgescu e sau nu un agent al Kremlinului, de câștigat a câștigat prin intermediul unei campanii clandestine de manipulare. E și un candidat care laudă fasciști care au comis genocid, care-și exprimă disprețul pentru pluralismul politic și care promovează o lume fantastică distopică. Nu e sub nici o formă un martir pentru cauza democrației românești, care – și aici nu încape îndoială – are într-adevăr probleme.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Crimeea, recunoscută ca fiind rusească? Un cutremur pentru ordinea internațională în trei întrebări

Dan Petrescu, după egalul cu Dinamo: ‘Suntem proștii proștilor!’