Antrenorul Viorel Filimon a declarat că pentru el Jocurile Olimpice reprezintă ultima competiţie în calitate de coordonator al lotului feminin de tenis de masă.
”Pentru mine a fost ultima competiţie ca antrenor. Dacă federaţia vrea să rămân să mai ajute, bine, dar îmi ajunge. Sper ca antrenorii care vor veni să facă mai mult decât am făcut eu. Prea repede am dat cu piciorul sansei pe care am avut-o acum, la această ediţie”, a spus antrenorul Viorel Filimon, la zona mixtă, după eliminarea echipei feminine în optimi la Jocurile Olimpice.
În ceea ce priveşte întâlnirea cu India, Filimon a afirmat că îşi asumă eşecul, dar că mai mult nu putea face, deoarece sportivul ”ţine paleta în mână”.
”India este o echipă atipică, cu alte feţe de paletă şi mingile nu vin exact aşa cum se aşteaptă adversarul. Am prevăzut absolut tot, problema este însă că nu poţi face treaba asta, pentru că nu se pot rezolva într-o săptămână sau două. Este vorba de joc continuu, nu avem în România jucători de tipul ăsta, sunt foarte puţini în lume. La cupa mondială au condus pe China cu 2-0. Am mers pe ideea că Berni poate să scoată două meciuri şi că ori dublu, ori Samara, va scoate meciul. Am încercat să facem tot posibilul. Îmi asum formaţia. Sunt multe de spus, dar mă abţin. Jucătorii ştiu mai bine când să tragă concluzii. Pe undeva, cred că am avut o mare şansă, având în vedere că şi Germania are o jucătoare accidentată. Şi a picat şi a doua, deci aveam o mare şansă. Asta înseamnă că India va progresa uşor în semifinală. Îmi pare rău. Din punctul meu de vedere am încercat să fac orice. Zic eu că nu puteam să facem mai mult, decât ca fetele să joace. Noi am zis să nu ajungem la 2-2, pentru că este rău. Dacă juca Diaconu în locul Samarei era cam acelaşi lucru şi ar fi rămas să joace Eliza meciul decisiv, dar nu mai apucam. Am mers pe ideea că având un om în primii 10 mondial în mare formă, ori ea ori dublu scot meciurile şi fiecare să scoată meciul. Deci, nici la dublu nu a mers suficient de bine. Şi la dublu au fost nişte discuţii, pentru că intenţia iniţială a fost asta, apoi nu a ieşit careva în evidenţă. Dacă e să dăm vina pe careva, mi-o asum eu, pentru că eu sunt de vină. Important este ca sportivii să înveţe ceva şi la competiţiile viitoare să arate într-adevăr valoarea. Pentru că paleta o ţin sportivii în mână. Şi dacă antrenorul îi spune să facă ceva şi el nu vrea, el e răspunzător. Aşa că poate să vină şi mama antrenorului şi tatăl antrenorului, dacă sportivul ăla nu poate răspunde la ce trebuie să facă acolo, degeaba”, a precizat Simion.
Elizabeta Samara s-a declarat extrem de dezamăgită, subliniind că la echipe România avea cele mai multe şanse. ”Când vii cu un scop, când eşti cap de serie numărul 4, nu vii doar să participi. Pentru asta am luptat trei ani de zile, pentru echipă. Să jungi cât mai sus individual, să capeţi punctajele individual, să poţi ajunge cap de serie la jocuri. Noi am sperat că din două meciuri, să iasă unul, să pot să intru eu la 1-1. Pentru că la 2-0 se ştia… Eu când am văzut că este scorul 2-0 am încercat să remontez, dar la 2-2 nu poţi spune că eram într-un dezavantaj, dar ea este o jucătoare experimentată, foarte bună. Asta a fost. Noi am încercat la dublu să jucăm cât s-a putut, dar nu am jucat de foarte mult timp împreună. Ce pot să zic, sunt dezamăgită. Pentru că în general la echipe sunt şansele cele mai mari. Nouă nu ne-a ieşit astăzi. Nu ne-a ieşit unul din primele două meciuri. Noi considerăm că am dat totul din noi, dar trebuia să ne iasă un meci acolo sus, ca să putem avem şanse”.
Pentru Bernadette Szocs, diferenţa la întâlnire cu India s-a făcut după primele două meciuri. ”Acolo ne-ar fi trebuit foarte mult unul dintre cele două meciuri, pentru că ştiam că va fi un meci foarte dificil împotriva lor. De fiecare dată am avut meciuri strânse. Din păcate nu ne-a ieşit, au condus cu 2-0 apoi, am încercat să revenim, dar ştiam că dacă ajungem la un 2-2 este dificil. Pentru că Manika Batra are mai multă experienţă decât Adina. Au mai şi jucat împreună nu de mult timp şi a învins-o, deci are un plus faţă de ea. Nu ar fi trebuit să ajungem acolo, este o dezamăgire foarte mare. Acum nu mai avem cum să dăm timpul înapoi. Din greşelile astea trebuie să învăţăm şi să încercăm data viitoare să avem 2-0 pentru noi. Sunt tare dezamăgită, nici nu pot exprima în cuvinte, încă nu realizez 100% ce s-a întâmplat, adică nu vreau să accept situaţia, chiar dacă deja s-a întâmplat. Am foarte multe de învăţat de aici de la Jocurile Olimpice de la Paris. Mă motivează, am o ambiţie în plus. Chiar nu am niciun regret faţă de ceea ce am făcut la aceste jocuri, pentru că am lăsat totul deoparte şi am făcut totul pentru tenisul de masă. Acum ştiu că trebuie să mă antrenez şi mai mult. Trebuie să acceptăm că am avut noi o zi mai slabă şi ele o zi mai bună. Eu nu voi renunţa însă la visul meu cel mare. Mai am patru ani la dispoziţie şi sunt convinsă că într-o zi va deveni realitate”, a precizat Berni.
Adina Diaconu crede că a dat ce a avut mai bun la meciul cu India. Astăzi ele au fost o echipă puternică, au jucat foarte bine în momentele cheie ale meciurilor. Eu am jucat meciul, dar la 2-2 cred că într-un meci ca acesta nimic nu este sigur. Cred că cheia meciului a fost setul al doilea, când am condus şi cred că dacă aş fi câştigat acel set ar fi fost altfel soarta meciului.
Am încercat să risc pentru că ştiam că stilul lor de joc este unul mai atipic. Şi dacă nu riscam eu să fac punct, risca ea. Este prima mea ediţie a Jocurilor Olimpice, acum îmi este greu să trag o concluzie, dar a fost experienţă frumoasă. Bineînţeles că sunt dezamăgită acum, am fi putu ajunge mult mai departe. Asta este, trebuie să ţinem capul sus şi să ne antrenăm cât mai bine până la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice”, a spus Diaconu.