Jocurile Olimpice de iarnă din 2034 vor avea loc la Salt Lake City

Comitetul Internaţional Olimpic a atribuit Jocurile Olimpice de iarnă din 2034 oraşului Salt Lake City, aducând astfel o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice în Statele Unite, la şase ani după Los Angeles, în 2028, cu jocurile de vară.

Desemnarea capitalei statului Utah, care a găzduit deja Jocurile din 2002 şi dispune de toate infrastructurile necesare, nu a fost pusă la îndoială de când CIO a selectat-o în noiembrie anul trecut pentru a intra într-un ”dialog ţintit”.

Decizia a fost aprobată cu 83 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 6 abţineri. „Suntem pregătiţi, totul este la locul lui”, i-a asigurat şeful candidaturii, Fraser Bullock, pe membrii CIO reuniţi la Paris pentru cea de-a 142-a sesiune.

Într-un gest fără precedent, CIO a inclus o clauză de anulare în acordul cu Salt Lake City „în cazul în care autoritatea supremă a Agenţiei Mondiale Antidoping nu este pe deplin respectată”, a explicat John Coates, vicepreşedintele forului olimpic.

Deschiderea de către justiţia americană a unei anchete penale privind gestionarea cazului celor 23 de înotători chinezi testaţi pozitiv în 2021, dar fără a fi sancţionaţi de către Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a alarmat organismul de la Lausanne şi federaţiile internaţionale, care se tem că Statele Unite se vor erija într-un nou ”câine de pază” antidoping în numele legii Rodchenkov, care le conferă o competenţă extrateritorială.

Viitorilor organizatori şi Comitetului Olimpic al SUA (USOPC) li se cere chiar ”să se angajeze în discuţii cu diverse autorităţi din Statele Unite” – cu alte cuvinte, să facă presiuni asupra şefului antidoping american, Travis Tygart, şi asupra guvernului – „astfel încât să respecte pe deplin autoritatea WADA”, a adăugat John Coates.

La rândul lor, Fraser Bullock şi preşedintele USOPC, Gene Sykes – care urmează să fie ales în cadrul CIO miercuri după-amiază – au dat asigurări repetate privind sprijinul lor pentru rolul WADA ”ca autoritate supremă în domeniul antidoping”. ”Ne veţi avea alături de dumneavoastră în căutarea unei soluţii la această problemă”, le-a spus preşedintele CIO, Thomas Bach.

Mai mulţi sportivi belgieni, testaţi pozitiv cu Covid-19 înainte de JO

Raportul CE din 2024 privind statul de drept: UE este mai bine pregătită să facă faţă provocărilor legate de statul de drept / Peste două treimi din recomandările din 2023 au fost puse în aplicare, integral sau parţial