„În 2024, dosare nou intrate la nivel de judecătorie – pentru că de acolo se începe totul – au fost două milioane și jumătate. Să îmi spună mie cineva în care alt stat membru UE există acest volum”, a spus președinta CSM, Elena Costache, într-un interviu pentru stiripesurse.ro.
Aceasta atrage atenția că schemele de personal nu mai reflectă realitățile sistemului și „sunt rămase undeva în epoca de piatră, dacă pot să spun așa”. Acestea nu au mai fost actualizate „de zeci de ani”, deși numărul de cauze a crescut exponențial.
Potrivit datelor CSM, în 2024:
-
La judecătorii au fost soluționate 1.904.801 dosare, cu 4,5% mai mult față de 2023 și cu peste 500.000 mai multe decât în 2020.
-
La tribunale au fost finalizate 406.629 cauze, față de 393.034 în 2023.
-
Curțile de apel au încheiat 140.564 de dosare, peste nivelul din 2020 (126.948).
Totuși, în multe instanțe locale, încărcătura pe judecători depășește pragul de sustenabilitate. „La Judecătoria Urziceni, sunt 2.209 dosare pe fiecare judecător din schemă. Iar numărul judecătorilor efectiv în funcție e mai mic, deci volumul real pe om e chiar mai mare”, a punctat Elena Costache. Situații similare se întâlnesc în „Segarcea – 2.011 cauze pe an, Bolintin Vale – 1.955, și continuăm cu Beclean, Cornetu, Buftea, Rupea, Luduș, Oltenița, Sânnicolau Mare”.
Președinta CSM avertizează că sistemul se confruntă cu un risc major dacă se vor înregistra plecări semnificative: „Dacă se pleacă masiv de la nivelul acestor instanțe și nu pot fi înlocuiți acei judecători, cum pot cei rămași să gestioneze, într-un termen scurt, un volum și mai mare de activitate decât cel pe care îl aveau?”
Un lucru e cert: în ciuda performanțelor din statistici, sistemul judiciar are nevoie urgentă de o reformă a resurselor umane. Altfel, eficiența pe termen scurt riscă să se transforme într-un blocaj structural pe termen mediu, după cum a averizat Costache.