Kamala Harris a avut la CNN primul ei interviu important de când a devenit candidata democraţilor la Casa Albă şi, prin urmare, a fost un test important. De fapt, acest interviu cu Kamala Harris la CNN, acordat alături de coechipierul său Tim Walz, a durat mai puţin de 30 de minute şi a fost mai degrabă o prezentare a vicepreşedintei SUA în faţa publicului american decât un interviu, comentează Le Figaro.
Ea a fost vagă cu privire la măsurile pe care doreşte să le pună în aplicare odată ajunsă la Casa Albă, dacă va fi aleasă, mulţumindu-se cu generalităţi – „consolidarea clasei de mijloc”, reducerea costului alimentelor, menţinerea şi creşterea facilităţilor fiscale pentru copii, investiţii în locuinţe sociale etc.
Kamala Harris nu a făcut nicio încercare de a se diferenţia de Joe Biden, chiar dacă a făcut apel la „întoarcerea paginii”. Ea i-a lăudat „inteligenţa, judecata, angajamentul şi dorinţa de a servi poporul american”. Consideră că, din punct de vedere economic, actualul preşedinte a făcut „o treabă bună”, chiar dacă „mai sunt lucruri de făcut”.
Deşi în trecut Kamala Harris, ca vicepreşedinte SUA, a fost mai critică faţă de Israel şi faţă de criza umanitară din Gaza decât preşedintele Biden, ea a precizat că nu intenţionează să urmeze o politică diferită. Harris a insistat asupra sprijinului său „neclintit” pentru Israel şi a subliniat dreptul acestuia de a se apăra, înainte de a spune, din nou, că „mult prea mulţi palestinieni nevinovaţi au fost ucişi”.
În ceea ce priveşte criticii care o acuză că şi-a schimbat poziţia şi nu mai susţine, de pildă, interzicerea fracturării hidraulice sau dezincriminarea imigranţilor ilegali, aşa cum a făcut atunci când a candidat la alegerile primare din 2020, Kamala Harris a răspuns că „valorile sale nu s-au schimbat”. Administraţia Biden-Harris nu a interzis fracturarea hidraulică şi a promovat o legislaţie care ar fi înăsprit serios politica de imigraţie, s-a apărat ea. Iar vicepreşedinta a menţionat că a susţinut planul de investiţii al lui Biden pentru combaterea încălzirii globale, care includea măsuri de stimulare a explorării petroliere pe terenurile federale.
Kamala Harris a repetat, ca de obicei, că vrea să fie preşedintele „tuturor americanilor” şi, în plus, a spus că este dispusă să numească un republican în administraţia sa, pentru a exista „opinii diferite”.
De asemenea, ea a refuzat să îl atace pe Donald Trump, care a acuzat-o că şi-a revendicat târziu moştenirea genetică de om de culoare, din motive politice. „Aceeaşi tactică veche”, s-a limitat ea să spună.
Singura dată când a ieşit din rezerva sa şi a dat o notă personală a fost când a menţionat fotografia nepoatei sale care o privea vorbind la Convenţie, o care s-a viralizat. Ea a mărturisit că a fost „profund emoţionată” de această fotografie cu nepoata ei mai mică, cu codiţe, care o privea vorbind la Convenţia Naţională Democrată din Chicago săptămâna trecută. Deşi Harris nu a subliniat acest lucru – ea a spus că va candida pentru a fi preşedinte pentru „toţi americanii” – fotografia a surprins de fapt potenţialul candidaturii sale de a face istorie. „Este foarte copleşitor. Foarte copleşitor în multe feluri”, a declarat ea la CNN.
Miza interviului a fost mare. A fost prima dată când America a văzut-o pe candidata democrată vorbind fără teleprompter. De asemenea, a trebuit ca în felul acesta să îi reducă la tăcere pe criticii republicanilor, care au tot susţinut că tergiversează în mod deliberat să acorde un interviu pentru că este incompetentă şi îi este teamă să răspundă la întrebări.
Kamala Harris, în special în primele zile ale funcţiei sale de vicepreşedinte, a dat de fapt câteva interviuri nereuşite. De data aceasta, însă, a apărut zâmbitoare, încrezătoare şi relativ în largul ei… Pe scurt, prezidenţială. Va câştiga oare voturi? Nu este sigur, pentru că în cele din urmă nu a anunţat nimic concret. Mai presus de toate, aceste treizeci de minute nu dau niciun indiciu dacă ea va putea să-i ţină piept lui Donald Trump în dezbaterea lor programată în mod normal pentru 10 septembrie. De altfel, acesta din urmă a comentat performanţa ei pe reţeaua sa socială cu un singur cuvânt: „BORING” (Plictisitor – n.r.). Ceea ce este, fără îndoială, cel mai bun compliment pentru Kamala Harris, care a vrut mai presus de toate să evite orice gafă, conchide comentariul din Le Figaro.