Kelemen desființează proiectul PNL care i-ar permite lui Iohannis să candideze la Senat: Un text prost, neconstituțional. Este pe persoană fizică

Întrebat, joi, la Europa FM, cum va vota UDMR în Parlament proiectul PNL, Kelemen Hunor a spus că PSD și PNL aau majoritate și nu ar avea nevoie de voturile parlamentarilor Uniunii.

„Ei au majoritate, nu au nevoie de voturile noastre, PSD și PNL au zis că e o guvernare stabilă, că este stabilitate politică, dincolo de haosul guvernamental, au majoritate, trec orice proiect de lege.

Textul este prost, neconstituțional, pe acest text nu se poate da un vot, dacă te respecți și dacă îi respecți pe cetățeni. Este pe persoană fizică, pentru un singur om. Legea se face la modul general, valabil pentru toată lumea. Era foarte ușor să scrie un articol, nu să mergi pe urmele lui Iliescu, spunând că orice partid poate să pună oameni pe liste, care nu sunt membri de partid.

Era valabil și pentru Iohannis și pentru Popescu și pentru Nagy. Dacă tu ai o personalitate, despre care crezi că ai nevoie în Parlament, dar nu vrea omul să fie membru de partid, atunci poți să îl pui pe listele tale. Nu faci o lege pentru o persoană fizică, faci o lege pentru toată societatea, fiindcă fiecare are dreptul să fie ales. Și Iohannis are acest drept, din 21 decembrie încolo poate fi ales și ca membru de partid și independent. Puteau scrie că orice partid poate să pună și oameni care nu sunt membri de partid pe listă și atunci Iohannis ar fi înțeles că este și pentru el. Dacă nu, i-ar fi explicat Ciucă. Atunci nu ai fi avut probleme de constituționalitate sau de altă natură”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, dacă se schimbă articolul în sensul în care să fie valabil pentru toată lumea, nu ar avea o problemă să dea un vot, dar în această formă e ”puțin probabil”.

VIDEO Un bărbat înfășurat în folie alimentară a încercat să urce în avion ca… bagaj

SOS România, interzis la alegeri? Controversă în privința documentelor de la ANAF ale partidului lui Șoșoacă