Întrebat, marți, la TVR Info, cum a ajuns UDMR să primească Ministerul Finanțelor, Kelemen Hunor a spus că au fost discuții lungi, dure, negocieri.
”E un minister greu. Noi am preluat acest portofoliu și am spus că ne asumăm răspunderea guvernării. Eu am solicitat Ministerul de Finanțe, au fost discuții foarte dure și tensionate în coaliție. Am preluat într-o situație extrem de dificilă, nu puteți să vă închipuiți în ce hal e bugetul și cum trebuie să facem o echilibristică să putem plăti toate obligațiile statului. Salariile și pensiile sunt pe primul loc, dar în fiecare săptămână plătim un miliard de lei dobânzi, 51 de miliarde de lei în 2025 doar dobânzi. În 2026 vor fi 60 de miliarde de lei dobânzi. Suntem într-o situație foarte dificilă, trebuie să găsim o reformă structurală și trebuie să punem lucrurile în ordine în această țară. Ministerul de Finanțe are o responsabilitate în plus, dar deciziile sunt luate în coaliție, nu decide singur Tanczos, cum nu a decis singur Boloș”, a spus Kelemen.
Acesta a precizat că în 2024 au fost cheltuieli exagerate în toate direcțiile, astfel că trebuie luate măsuri de reducere a deficitului la 7%.
”Vom păstra toate investițiile. În 7 ani trebuie să ajungem de la 8,6% la 3%, asta înseamnă că nu trebuie o terapie de șoc, poți merge treptat. Noi trebuie să fim predictibili, începând cu acest an, și am spus că reforma fiscală nu se face în 2025, că nu ai cum, ci trebuie pregătită, și în 2026 trebuie să se știe ce urmează.
Se pot reduce de la cheltuielile materiale, de funcționare, vor fi blocate angajările, trebuie să creștem veniturile și se poate. România este la 33-34%, media europeană este 46-47%, și ar trebui să creștem cu 2-3 procente”, a explicat președintele UDMR.