The Washington Post, citând persoane având cunoştinţă de această chestiune, a relatat că Trump şi Putin au vorbit la telefon joi şi au discutat despre războiul din Ucraina. Potrivit surselor ziarului american, Kievul ar fi fost informat cu privire la apel şi nu a obiectat cu privire la desfăşurarea conversaţiei.
„Informaţiile potrivit cărora partea ucraineană ar fi fost informată în prealabil cu privire la presupusa convorbire sunt false. Ulterior, Ucraina nu ar fi putut să aprobe sau să se opună apelului”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Heorhii Tîhi, pentru Reuters.
Articolul din The Washington Post nu precizează cine a iniţiat convorbirea dintre Putin şi Trump, dar dacă Kievul ar fi fost informat în prealabil, ar însemna că preşedintele ales l-ar fi sunat pe liderul de la Kremlin. Trump a vorbit cu Putin de la reşedinţa sa din Florida.
Potrivit The Washington Post, apelurile iniţiale ale lui Trump cu liderii mondiali, care au loc după victoria lui în alegeri, nu se desfăşoară cu sprijinul Departamentului de Stat şi al translatorilor angajaţi de guvernului SUA. Echipa de tranziţie a lui Trump nu a semnat încă un acord cu Administraţia pentru Servicii Generale, o procedură standard pentru tranziţiile prezidenţiale. Donald Trump şi consilierii săi nu au încredere în funcţionarii guvernamentali de carieră, în urma scurgerii unor transcrieri ale convorbirilor prezidenţiale în timpul primului său mandat.
„Ei (liderii) doar îl sună (pe Trump) direct”, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu apelurile.
Trump a declarat joi la NBC că în două zile a vorbit cu circa 70 de lideri din întreaga lume, inclusiv cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.