Klaus Iohannis, la mâna lui Marcel Ciolacu. Când va decide PSD dacă susține proiectul care îi va permite să candideze la parlamentare

Partidul Social Democrat va convoca luni, 23 septembrie, Biroul Permanent Național.

În cadrul acestuia se va discuta despre mai multe teme de actualitate, respectiv ⁠bilanțul inundațiilor și măsurile luate de administrațiile PSD, ⁠pregătirile pentru campania electorală, precum și ⁠propuneri legislative, precum cea de modificare a Legii 208/2015, ce ar permite președintelui României să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, ca independent, pe listele unui partid politic sau ale unei alianțe politice.

Proiectul depus de PNL în Parlament

PNL a depus în Parlament un proiect de lege prin care i se va permite președintelui ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida pentru o funcție aleasă în Parlamentul României.

„Este o propunere legislativă care practic îi consacră dreptul președintelui care își încheie mandatul odată cu actualul Parlament, dacă dorește să-și poată continua cariera politică, și rezolvă o problemă. Dacă mă întrebați de ce acum, e pentru că în ultimii 20 de ani alegerile parlamentare nu s-au mai suprapus cu alegerile prezidențiale și noi ne dorim ca președintele, dacă își dorește, să candideze”, a explicat Daniel Fenechiu la Digi24.

Anunțul liberalilor vine după mai multe zile de speculații în privința acestui scenariu. Marți, Administrația Prezidențială preciza că președintele nu va pleca din funcție până la finalul mandatului, însă, modificarea legislativă ar putea să-l ajute să candideze pe listele PNL. Astfel, modificarea prevede că președintele în funcție, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator.

O schimbare în Parlament nu se poate face fără ajutorul PSD. PNL are nevoie de voturile lor pentru a modifica legea și pentru a accelera procesul, astfel încât să intre în vigoare înainte de încheierea calendarului în care se depun listele pentru Parlament.

Elena Lasconi: Primul lucru pe care o să-l fac, atunci când voi ajunge la Cotroceni…

Noul format al Ligii Campionilor va face ca mai multe echipe să joace la victorie, crede Simeone