Klaus Iohannis, mesaj către primari: ‘Cetățenii au nevoie de soluții și de răspunsuri, nu de justificări și amânări’

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Felicit Asociația Municipiilor din România pentru organizarea acestui Summit, precum și pentru activitatea desfășurată de aproape trei decenii și jumătate în sprijinul autorităților publice locale și al cetățenilor.

Evenimentul de astăzi, care aduce împreună administrațiile publice centrale și locale, oferă un cadru optim pentru împărtășirea celor mai bune practici, dar și pentru un schimb consistent de opinii cu privire la viitorul României și la cum pot fi rezolvate o serie de probleme, astfel încât cetățenii să dispună de servicii publice de calitate.

Summitul Autorităților Publice Municipale are loc în contextul extrem de important al preluării noilor mandate pe care cetățenii vi le-au încredințat prin vot. Fiecare dintre dumneavoastră trebuie să privească această misiune cu mare responsabilitate și vă îndemn să nu uitați că interesul public este întotdeauna prioritar. Vă urez mult succes în realizarea tuturor demersurilor pe care le veți face în slujba comunităților pe care le gestionați, pentru că cea mai mare împlinire a unui ales local este să contribuie la dezvoltarea și modernizarea în acord cu trendul în creștere al diversificării cerințelor și nevoilor pe care cetățenii în mod legitim le au.

Pe parcursul celor două mandate și în cadrul dialogului constant pe care l-am avut cu dumneavoastră, am văzut cum ați creat oportunități din provocările și crizele cu care v-ați confruntat, în special în ultimii ani, care au fost caracterizați de efectele generate de pandemia de COVID-19 și de războiul din Ucraina, dar și de consecințele schimbărilor climatice și de o creștere a dezinformării și a manipulării.

Societatea noastră trece printr-o perioadă de transformare profundă, iar administrația publică trebuie să recupereze întârzierile și să evite argumentele care să justifice o stare de fapt și să se ridice la nivelul așteptărilor pe care le au comunitățile. Cetățenii au nevoie de soluții și de răspunsuri, nu de justificări și amânări și am încredere că înțelegeți mesajul acestora de a le oferi motive autentice să privească cu încredere viitorul lor în România.

Dumneavoastră cunoașteți și înțelegeți cel mai bine interesele și problemele oamenilor pe care îi reprezentați. Aveți responsabilitatea de a soluționa problemele comunităților prin gestionarea adecvată a resurselor. Totodată, este evident că avem nevoie de mai multă predictibilitate și coerență în administrația publică și în actul de guvernare în general, pentru că nu este suficient ca autoritățile să reacționeze doar în gestionarea crizelor.

O comunitate nu poate evolua fără un plan coerent care să includă identificarea oportunităților de finanțare pentru investițiile esențiale dezvoltării economice și sociale a comunităților. Implementarea eficientă a politicilor publice adoptate la nivel central și adaptarea lor la nevoile și prioritățile locale este esențială.

În prezent, există mai multe oportunități de accesare a fondurilor europene decât oricând, iar aceste numeroase resurse pot fi utilizate pentru investiții sustenabile în educație, sănătate, mediu, transport, cercetare și inovare. Sunt domenii fundamentale, iar reformele în aceste sectoare trebuie să fie implementate cu succes.

În același timp, fiți conștienți de faptul că implicarea dumneavoastră este crucială în asigurarea stabilității și predictibilității economice necesare implementării tuturor acestor reforme asumate de România. Avem nevoie de performanță în administrația publică locală, astfel încât angajamentele asumate la nivel european și internațional să fie îndeplinite, iar promisiunile făcute cetățenilor să fie respectate. Suntem aproape de finalul unui an electoral complicat, dar progresul realizat de România în ultimii ani trebuie consolidat și extins. Mă bazez pe dedicarea și energia dumneavoastră pentru a împlini acest deziderat.

Vă doresc discuții constructive în cadrul acestui Summit și vă urez mult succes în activitatea dumneavoastră!

Rareș Bogdan profețește: ‘El nu va intra în turul doi. Nu a condus niciun chioșc, darămite un stat major’

VIDEO Acțiune de amploare în Delta Dunării: Sute de kilograme de pește și un kilometru de plase confiscate de la braconieri