Procurorul-şef european Laura Codruţa Kövesi promite, într-un interviu pentru POLITICO, să continue ancheta din Grecia având în centru o presupusă fraudă majoră cu fonduri europene pentru agricultură , în ciuda a ceea ce ea descrie drept „atacuri” şi acţiuni de „intimidare” din partea autorităţilor locale împotriva procurorilor EPPO (Parchetul European).
Săptămâna trecută, în scene dramatice, funcţionarii UE din cadrul Parchetului European au întâmpinat rezistenţă fizică din partea angajaţilor agenţiei de stat greceşti OPEKEPE, care este responsabilă cu distribuirea fondurilor agricole şi care se află în centrul anchetei.
Vineri, guvernul grec a fost nevoit să îl concedieze pe preşedintele OPEKEPE pentru că nu a cooperat cu ancheta UE.
EPPO urmăreşte zeci de cazuri în care cetăţeni greci au primit fonduri UE pentru păşuni pe care nu le deţineau sau nu le închiriaseră sau pentru lucrări agricole pe care nu le-au efectuat niciodată, lipsind adevăraţii fermieri de banii pe care îi meritau. Escrocheria de mai mulţi ani şi implicând mai multe milioane de euro a făcut obiectul unei investigaţii POLITICO la începutul acestui an.
„Salut răspunsul autorităţilor elene la recentele evoluţii de la OPEKEPE, cu scopul de a păstra o cooperare eficientă cu Parchetul European”, a declarat Kövesi pentru POLITICO. „Aş dori să reasigur publicul larg că EPPO îşi va continua activitatea cu diligenţă şi imparţialitate pentru a stabili adevărul, indiferent de atacurile şi intimidările împotriva procurorilor săi”, a spus ea. „Consider că scopul imediat al acestor încercări este de a deturna atenţia publicului larg de la ceea ce este cu adevărat în joc în acest caz: a existat fraudă şi corupţie organizată în domeniul subvenţiilor agricole, da sau nu?” – a punctat ea.
Lunea trecută, procurorii europeni au percheziţionat sediul OPEKEPE, confiscând date digitale stocate local şi în cloud, precum şi hard disk-uri şi telefoane mobile, potrivit oficialilor EPPO şi OPEKEPE. În acelaşi timp, alte raiduri au avut loc la Direcţia regională a OPEKEPE din Creta, precum şi la casele a patru funcţionari de rang înalt şi la reşedinţa unui fost vicepreşedinte al organizaţiei, potrivit aceloraşi oficiali.
CONFRUNTARE TENSIONATĂ ÎN SEDIUL AGENŢIEI PENTRU PLĂŢI ÎN AGRICULTURĂ
Raidul din Atena s-a transformat însă într-o confruntare tensionată. Doi procurori, împreună cu 20 de agenţi de poliţie, au ajuns în data de 19 mai la sediul OPEKEPE, la ora 9:30 a.m., dar au fost împiedicaţi să acceseze datele solicitate, potrivit EPPO.
Angajaţii OPEKEPE au declarat că nu au fost în măsură să furnizeze datele din cauza absenţei consilierilor tehnici. După mai multe ore, procurorii au solicitat angajaţilor declaraţii pe propria răspundere care să confirme incapacitatea lor de a se conforma, pe care aceştia au refuzat să le semneze.
Procurorii i-au cerut preşedintelui OPEKEPE, Nikos Salatas, să semneze o declaraţie sub jurământ sau să fie arestat pentru obstrucţionarea justiţiei, a precizat EPPO. În cele din urmă, acesta a cooperat, iar procurorii au părăsit într-un final sediul OPEKEPE a doua zi la ora 4 a.m. cu tot ce aveau nevoie, potrivit EPPO.
În timp ce această confruntare avea loc în clădire, OPEKEPE a emis un comunicat în care îşi afirma cooperarea deplină cu ancheta. A doua zi, EPPO a emis o declaraţie fermă în care acuza agenţia de lipsă de cooperare şi sugera posibile practici frauduloase sistematice care implicau funcţionari ai OPEKEPE.
„Colectarea probelor digitale la sediul OPEKEPE s-a dovedit a fi o provocare deosebită şi a fost întârziată semnificativ până la ora 4:00 în această dimineaţă”, a declarat EPPO.
ŞEFUL AGENŢIEI A FOST DEMIS
În replică, OPEKEPE a cerut EPPO să îşi retragă afirmaţiile în termen de 48 de ore, ameninţând cu acţiuni în justiţie pentru a-şi proteja reputaţia. La scurt timp după aceea, Ministerul Dezvoltării Rurale a anunţat demiterea lui Salatas, invocând interesul public.
Salatas, care era în funcţie din ianuarie, a refuzat public să demisioneze, susţinând că apără integritatea organizaţiei. El a fost demis vineri seara.
Cu toate acestea, într-un interviu televizat acordat luni dimineaţă, acesta a susţinut că „totul a fost făcut perfect” în timpul raidului. El l-a indicat pe unul dintre procurori, Nikos Paschalis (care nu era de fapt prezent în clădire în timpul raidului), ca fiind cel care a scris declaraţia dură împotriva OPEKEPE, acuzându-l de „calomnie gravă” care a fost „îndreptată împotriva ţării”.
OPEKEPE se află sub supravegherea UE din septembrie 2024 din cauza nerespectării standardelor operaţionale. Agenţia riscă acum să îşi piardă certificarea pentru gestionarea fondurilor UE, ceea ce s-ar putea întâmpla în iulie, când autorităţile UE vor vizita Atena pentru a monitoriza progresele înregistrate.