Un tribunal rus a condamnat joi pe Ksenia Karelina, o femeie cu dublă cetăţenie, rusă şi americană, la 12 ani de închisoare pentru „trădare” pentru că a făcut o donaţie de 50 de dolari către o organizaţie caritabilă care ajută Ucraina, relatează AFP.
„Tribunalul a găsit-o pe Ksenia Karelina vinovată de înaltă trădare şi a condamnat-o la 12 ani de închisoare”, a anunţat tribunalul regional din Sverdlovsk, un oraş din Urali, unde tânăra de 32 de ani a fost judecată cu uşile închise.
Potrivit presei ruse, Ksenia Karelina a făcut un transfer de 50 de dolari în primele zile ale conflictului către ONG-ul Razom, care oferă asistenţă materială Ucrainei.
Instanţa a confirmat că aceste fonduri au fost „utilizate pentru achiziţionarea de echipamente medicale, arme şi muniţii de către forţele armate ucrainene”.
„În timpul procesului, inculpata şi-a recunoscut pe deplin vinovăţia”, a declarat instanţa.
Într-o scrisoare postată joi de avocatul său pe reţelele sociale, Ksenia Karelina le-a mulţumit susţinătorilor săi.
Karelina este originară din Ekaterinburg, din regiunea Urali din Rusia, dar locuia în California, în Statele Unite, unde a emigrat în urmă cu mai bine de zece ani şi a obţinut cetăţenia americană. Ea a fost arestată în februarie 2024 în Rusia, unde călătorise pentru a-şi vizita bunicii.
Această condamnare vine într-un moment în care Statele Unite acuză Moscova că îi vizează în mod special pe americanii din Rusia pentru a-i folosi ca monedă de schimb pentru eliberarea ruşilor deţinuţi în ţările occidentale. Cel mai mare schimb de deţinuţi de după Războiul Rece între Moscova şi Occident a avut loc la 1 august, când jurnalişti americani şi figuri ale opoziţiei ruse deţinuţi în Rusia au fost eliberaţi în schimbul unor spioni închişi în Occident.
Rusia are încă mai mulţi străini şi persoane cu dublă cetăţenie deţinute în închisorile sale, inclusiv francezul Laurent Vinatier, care lucrează pentru un ONG elveţian de soluţionare a conflictelor.
De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022, mii de persoane au fost pedepsite, ameninţate sau încarcerate pentru opoziţia lor faţă de conflict. Procesele pentru „trădare”, care se soldează întotdeauna cu pedepse grele, au crescut în număr.