La CERN s-a făcut o descoperire care schimbă legile fizicii: Așa ceva nu a mai existat pe Pământ

Colaborarea NA62 a prezentat în cadrul unui seminar CERN EP prima observație experimentală a dezintegrării ultra-rare a kaonului încărcat într-un pion încărcat și o pereche neutrino-antineutrino (K+ → π+νṽ).

Acesta este un eveniment ultra-rar – Modelul standard (SM) al fizicii particulelor, care explică modul în care interacționează particulele, prezice că mai puțin de unul din 10 miliarde de kaoni se va dezintegra în acest mod. Experimentul NA62 a fost conceput și construit special pentru a măsura această dezintegrare a kaonilor.

Cristina Lazzeroni, profesor în fizica particulelor la Universitatea din Birmingham, a declarat: „Cu această măsurătoare, K+ → π+νṽ devine cea mai rară dezintegrare stabilită la nivel de descoperire – faimoasa sigma 5. Această analiză dificilă este rezultatul unei excelente munci în echipă și sunt extrem de mândră de acest nou rezultat.”

Kaonii sunt produși de un fascicul de protoni de înaltă intensitate furnizat de Super Proton Synchrotron (SPS) de la CERN, care se ciocnește cu o țintă staționară. Se creează astfel un fascicul de particule secundare cu aproape un miliard de particule pe secundă care zboară în detectorul NA62, dintre care aproximativ 6% sunt kaoni încărcați. Detectorul identifică și măsoară cu precizie fiecare kaon și produsele sale de dezintegrare, cu excepția neutrinilor care apar ca energie lipsă.

 

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

UPDATE – Constanţa: Planul Roşu de Intervenţie a fost activat după ce mai multe persoane aflate la Hotel Crişana din Olimp au prezentat vărsături şi dureri abdominale

Primele 100 de zile ale Ursulei Von der Leyen: angajamente și priorități ale agendei energetice