Lasconi critică Guvernul pentru că nu a semnat scrisoarea comună privind situaţia din Georgia

Preşedinta USR, Elena Lasconi, critică faptul că niciun reprezentant al Guvernului român nu a semnat scrisoarea comună în care 13 demnitari europeni îşi arată îngrijorarea cu privire la situaţia din Georgia.

Miniştrii de externe respectivi au condamnat şi vizita „prematură” a premierului Ungariei, Viktor Orban, în Georgia.

„Guvernul condus de Marcel Ciolacu mai ratează o şansă să ne arate că pune preţ pe democraţie şi pe rolul României în lume. Miniştri din 13 ţări au semnat o scrisoare comună prin care îşi arată îngrijorarea cu privire la situaţia din Georgia, după ce observatorii internaţionali au raportat nenumărate nereguli la alegerile parlamentare de săptămâna trecută. Colegul meu Iulian Bulai, care a condus misiunea APCE de observare, confirmă că încălcările legislaţiei electorale în timpul scrutinului au fost atât de multe, că rezultatul final nu avea cum să nu fie unul viciat. Demnitarii europeni au cerut în numele ţărilor lor o anchetă independentă”, scrie Lasconi, pe Facebook.

Ea menţionează că Georgia este candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar „statul de drept nu este o chestiune negociabilă” pentru marea familie europeană.

„În Georgia, oamenii ies în stradă să-şi apere viitorul, să apere democraţia, iar demnitarii europeni susţin parcursul democratic al acestei ţări. În scrisoarea comună, cei 13 demnitari europeni condamnă vizita prematură a lui Viktor Orban în Georgia şi subliniază că premierul Ungariei nu vorbeşte în numele Uniunii Europene. Credeţi că printre cei 13 este şi un demnitar român? Nu este! Atâta preţ pune Guvernul Ciolacu pe democraţie şi pe lupta pentru statul de drept. Politica externă a României nu se face doar vorbind despre cum se face, ci se bazează pe gesturi, acţiuni şi coordonare cu partenerii noştri internaţionali. România are nevoie de acum înainte de un lider cu viziune, ferm, care să pună principiile democratice înainte de orice”, adaugă Lasconi.

Miniştrii de externe din 13 ţări ale UE au condamnat luni „încălcarea regulilor internaţionale” în timpul alegerilor legislative de sâmbătă din Georgia, afirmând că acestea au fost „incompatibile cu normele aşteptate” de la un stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP.

„Observatori internaţionali au semnalat încălcări ale regulilor în cursul campaniei electorale şi în ziua scrutinului”, afirmă într-un comunicat şefii diplomaţiilor europene. Aceştia critică, de asemenea, „vizita prematură în Georgia” a premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, pentru a susţine guvernul pro-rus.

Miniştrii avertizează totodată că este important ca „manifestaţiile şi mai ales reacţia guvernului să rămână paşnice”.

Zeci de mii de georgieni au manifestat luni în urma alegerilor din weekend, despre care opoziţia proeuropeană a afirmat că au fost „furate”.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a câştigat scrutinul cu aproape 54% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale.

Semnatarii comunicatului sunt miniştrii de externe din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Suedia şi Ţările de Jos.AGERPRES/(AS – autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

MAE: Aderarea la UE rămâne un instrument cheie pentru a proiecta stabilitate, pace şi securitate în Europa

A fost lansat primul ghid practic de referire a cazurilor de trafic de minori pentru specialiştii români