Lasconi spune că declaraţia sa privind diaspora e scoasă din context şi acuză REPER că ”a dat mâna” cu PSD

Preşedinta USR, Elena Lasconi, spune că declaraţia ei privind diaspora a fost scoasă din context şi se felicită pentru faptul că nu a format o alianţă cu REPER, formaţiune pe care o acuză de faptul că „a dat mâna” cu PSD.

Precizările vin după ce declaraţiile recente ale Elenei Lasconi privind diaspora au atras critici din partea copreşedintei REPER, Ramona Strugariu.

„A fost scos din context (citatul – n.r.), a fost folosit politic. Eu am spus foarte clar: mare parte din familia mea este în diaspora. Fiica mea, singurul meu copil, trăieşte în Franţa. Fratele meu împreună cu cei şapte nepoţi pe care i-am văzut pe Skype, nu i-am atins, nu i-am îmbrăţişat – doar pe trei dintre ei – sunt în Australia. Prietenii mei, unchi, mătuşi – în Elveţia. Am verişoară în Suedia. Vă gândiţi că eu aş face-o trădătoare pe fiica mea? Sau pe fratele meu? Nu. Mă refeream strict la mine şi la responsabilitatea mea”, a spus Lasconi, miercuri seara, într-o emisiune la Euronews.

Ea a menţionat că în interviul în care a făcut afirmaţia respectivă a precizat inclusiv faptul că diaspora este „cel mai mare investitor al României” şi că îşi doreşte „foarte mult” ca românii de peste hotare să revină în ţară.

„Am vorbit cu oameni din diaspora care lucrează acolo de 20 şi ceva de ani şi îşi doresc să se întoarcă. Mi-aş dori să vină medicii înapoi în România, pentru că avem un deficit mare de medici. Asta am declarat eu în acel interviu. De acolo bineînţeles că e foarte uşor să scoţi din context şi să te apuci să ataci pe cineva”, a mai spus Elena Lasconi.

Liderul USR a susţinut că are informaţii referitoare la faptul că REPER ar fi „dat mâna” cu PSD, în schimbul unor presupuse funcţii la Bruxelles, după alegeri.

„Mă felicit şi îi felicit şi pe colegii mei din Biroul Naţional pentru că am luat decizia să nu facem alianţă (cu REPER – n.r.). Îmi dau seama că au dat mâna, la fel, cu PSD şi deja am aceste informaţii. Este păcat că, practic, se gândesc doar la interesul personal. O să vedeţi în zilele următoare şi o să vedeţi ce o să se întâmple după alegeri. Mai exact, cine o să obţină posturi la Comisia Europeană sau la Bruxelles. Sau, primul pas, Republica Moldova şi apoi cu transfer la Bruxelles. Probabil că jurnalişti care sunt interesaţi o să scoată la iveală după alegeri cine a finanţat campania acestui partid”, a afirmat ea.

În ceea ce priveşte PMP şi Forţa Dreptei, Elena Lasconi a declarat că îi respectă „foarte mult” pe liderii acestor partide şi că şi-ar fi dorit formarea unei alianţe, dar că „cererile au fost nejustificate”.

„Practic, ar fi trebuit să ne gândim că ne luăm gândul că vom avea un parlamentar de la USR şi că le punem la dispoziţie celor trei formaţiuni toate locurile de parlamentari. Asta în condiţiile în care eu sunt preşedinte de partid şi un partid face şi campanie. Oamenii ies în stradă pentru semnături. Noi luăm semnăturile pe bune, nu ne ducem la PSD sau la PNL să ne dea semnături, aşa cum fac alţii”, a arătat ea.

Referitor la candidatul independent Mircea Geoană, ea a precizat că acesta a fost „cel mai longeviv preşedinte al PSD” şi că este, de fapt, „un candidat pesedist”.

„E uşor să îl scoţi pe domnul Geoană din PSD, dar e greu să scoţi PSD-ul din domnul Geoană”, a declarat Lasconi.

În opinia ei, viitorul guvern va fi alcătuit din USR, PNL şi UDMR.

„Eu cred că anul viitor vom avea un guvern USR – PNL – UDMR”, a precizat a spus Elena Lasconi.

Într-un interviu recent pentru Antena 3, Lasconi a spus: „Sunt loială, nu sunt o trădătoare şi iubesc ţara asta, pentru că cel mai simplu lucru este să îţi iei un bilet şi să pleci în altă parte”.

Ramona Strugariu a reacţionat, într-o scrisoare deschisă, exprimându-şi speranţa că Elena Lasconi nu a reflectat foarte bine la afirmaţiile făcute. „Dacă lucrurile stau altfel, mă mâhneşte şi mă dezamăgeşte profund poziţionarea ta. Eu nu înţeleg fascinaţia asta a candidaţilor la alegerile prezidenţiale pentru acest naţionalism dubios, cu iz medieval, când ţara asta este europeană, vie, are aspiraţii de modernizare, de progres, trebuie să facă paşi înainte. Iar diasporenii, dacă tot i-ai menţionat, sunt printre temerarii ei”, a mai spus Strugaiu. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Preda)

Ciucă: Geoană nu m-a căutat, ne-am întâlnit întâmplător în aeroport/ Suntem ideologii diferite/ Cu Ciolacu suntem într-o relaţie strict pe atribuţiile coaliţiei de guvernare

Elena Lasconi: Eu cred că anul viitor vom avea un guvern USR-PNL-UDMR