Preşedinta USR, Elena Lasconi, a criticat duminică modul în care funcţionează justiţia şi lipsa măsurilor pentru combaterea traficului de droguri, spunând că una dintre problemele semnalate cel mai des în discuţiile cu românii din diaspora este corupţia.
Lasconi a criticat şi decizia recentă a Curţii Constituţionale, care „a scos ilegal şi arbitrar” un candidat din cursa pentru prezidenţiale.
„Sunteţi mulţumiţi de ce face DNA? Se mai face luptă anticorupţie în ţara asta? Să ştiţi că şi românii spun acelaşi lucru, mai ales cei care se află în diaspora. Vorbim despre corupţia aceea care ne fură în fiecare zi mii de lei din buzunar şi apoi corupţii pleacă şi ne fac cu mâna din Dominicană. Se prescrie, se uită. (…) Mai luptă cineva oare cu traficul de droguri? La cum arată situaţia din şcolile din România şi de pe străzi… mai luptă cineva cu asta? Eu zic că nu. Din păcate, nu. Spunea Marcel Ciolacu că justiţia funcţionează, zilele trecute zicea asta. Da, probabil că funcţionează pentru prietenii lui, funcţionează foarte bine justiţia. În rest, mie nu mi se pare că funcţionează. Practic, vorbim ori despre o soluţie din asta care albeşte, ori o maşină de spălat rufe care-i albeşte pe toţi corupţii şi devin imaculaţi. Şi apoi se închide totul cu prescrierea. Este absolut incredibil ce se întâmplă”, a spus Lasconi, cu ocazia lansării programului său şi al USR pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare.
Ea a subliniat că, în discuţiile cu românii din diaspora, principalele probleme pe care le-au semnalat aceştia au fost corupţia şi lipsa respectului faţă de cetăţeni resimţită în România.
„Tot timpul parcă ne luptăm să ni se facă dreptate în justiţie. Am văzut mulţi români plângând în tribunale. Am ajuns să ne luptăm pentru banii munciţi de noi”, a afirmat ea.
Lasconi a declarat că programul USR prevede diminuarea taxelor pe muncă, deoarece România se află pe primul loc în Europa în ce priveşte „sărăcia în muncă”.
„Adică muncim şi tot săraci suntem. Ne trezim că statul ne mai bagă mâna în buzunare, crescând taxele şi impozitele şi ne trezim că se fac multe credite, ne trezim că pierdem jumătate de miliard de euro din PNRR. Am pierdut jumătate de miliard de euro fonduri europene, pentru că PSD şi PNL au cocoţat în fruntea unor companii de stat verişori, prieteni, rude. Şi tot timpul pare că ei mai au nevoie de bani, de încă un plic de bani de la noi”, a spus ea.
Lidera USR a adăugat că banii împrumutaţi de România în ultimii trei ani vor fi plătiţi inclusiv de generaţiile care nu s-au născut încă.
„Suntem îndatoraţi până peste cap. (…) Vestea proastă este că atunci când se va termina petrecerea asta tristă pe împrumuturi, noi vom fi cei care vom strânge cioburile. Noi, rudele noastre şi generaţiile nenăscute”, a susţinut Lasconi.
Potrivit acesteia, „doar pentru că a fost făcut de USR”, PNRR a avut parte de toată „forţa demolatoare a guvernelor” PSD- PNL.
„Aceste guverne au preferat să renunţe sau să amâne lucrurile bune din PNRR, doar pentru luptă politică şi atât. Au aruncat pe geam spitale, şcoli nemodernizate, pur şi simplu pentru o răfuială politică. Au preferat să pierdem jumătate de miliard de euro din PNRR, tocmai pentru că şi-au cocoţat rudele în fruntea companiilor de stat”, a spus ea.
Lasconi a criticat „eficienţa inspectoratelor şcolare”, spunând că a văzut cum în judeţul Argeş s-a „ratat cumpărarea de microbuze electrice pe fonduri europene”. Ea a pledat pentru „scoaterea politicului” din sistemul de învăţământ.
„De ani de zile discutăm despre învăţământ, de ani de zile testele PISA ne spun ce dezastru avem în învăţământ, dar nu facem nimic să oprim declinul şcolii. Vorbim în termeni abstracţi despre ce cote să se ducă din PIB sau despre ‘România educată’. (…) Vrem să dăm puterea către oameni în comunitate. Şi vin dintr-o comunitate mică, ştiu că funcţionează acest model. Propunerea noastră este ca şcolile să fie conduse împreună cu părinţii, elevii şi profesorii; bineînţeles, şi reprezentanţi de la primărie. Ei ştiu cel mai bine ce ar trebui să se întâmple în şcoala respectivă”, a subliniat ea.
Totodată, Lasconi a atras atenţia asupra faptului că în decurs de opt ani, nu au fost edificate spitalele regionale anunţate, dar că prin donaţii, asociaţia „Dăruieşte viaţă” a construit un spital nou.
„De la an la an, intră mai mulţi bani în sistemul de sănătate, iar satisfacţia oamenilor este din ce în ce mai jos. Lucrurile nu merg bine. (…) Am văzut că Pilonul II în domeniul pensiilor funcţionează şi că aduce beneficii pentru oameni, iar noi ne-am gândit să creăm un mecanism similar şi în sănătate”, a menţionat ea. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)