LEBĂDA NEAGRĂ NORDIS

Vezi și: DIICOT intră tare peste Nordis: dosar penal deschis de anchetatori (surse)

”Analizand datele financiare ale companiei putem sesiza usor ca este vorba despre o schema Ponzi in valoare de cateva zeci de milioane euro. Aceasta suma este un fleac la dimensiunea economiei Romaniei de azi, cifrele implicate in scandalul Nordis fiind echivalente cu o zi mai aglomerata de achizitii pandemice gestionate sub marea dreapta acum trei ani. Cand in vazduhul guvernarii liberalo-progresisto am papat imprumuturi noi de aproape 40 de miliarde de Euro, aruncate prin buzunarele unora cu masti si izolete, consider ca este ridicol ca PNL sa fie uimit de marele scandal de coruptie.

Vezi și: Scandalul Nordis, prin ochii avocaților – Ce opțiuni mai au cei care și-au pierdut banii în astfel de țepe imobiliare

Singura problema reala este gestionarea acestui subiect pentru viitorul pietei imobiliare din Romania. Impactul este major din cel putin doua considerente: stocul de locuinte noi necesare unei economii intr-o dezvoltare acerba in ultimii 10 ani si pretul de referinta pe metrul patrat. Bucurestiul si zonele urbanizate scumpe din Romania, precum Cluj, Timisoara sau Iasi, sunt inca la un nivel situat in jurul a 40% fata de media oraselor mari din estul Europei. Cu alte cuvinte, achizitia unei proprietati este mai accesibila comparativ cu statele din jur, fenomen pe care il consider benefic pentru tanara generatie. A munci o viata fara a putea sa lasi o proprietate copiilor este frustrant pentru clasa saraca si medie din orice societate de pe glob.

Nu trebuie sa fiti geniali sa realizati ca preturile mai mici comparativ cu statele vecine care au aderat la UE in 2004 implica marje de profit mai reduse pentru investitorii imobiliari. Acest fenomen, suprapus peste faptul ca sistemul bancar romanesc crediteaza greu investitiile imobiliare dupa experienta 2008, ne arata ca marea piata imobiliara nu este nici pe departe o fata Morgana. Se discuta mult, se minte mult si se fac bani relativ putini comparativ cu ce se intampla prin alte parti. Singura particularitate deosebita a acestei zone este faptul ca investitiile in acest sector ofera cea mai buna metoda de albire a banilor negrii generati de unii si altii prin Romania. De aici, mirajul si preturile mici comparativ cu ce se intampla prin Budapesta sau Varsovia.

Statul nu te poate proteja de diferite scheme Ponzi in care unii si altii viseaza la o imbogatire rapida. Se construiesc anual in Romania zeci de mii de apartamente noi, faptul ca unii au pacalit lumea cu cinci proiecte si zece planse nu este chiar o chestiune de siguranta nationala. Riscul acestui scandal montat insa este real, orice intruziune legislativa pe sectorul imobiliar fara o gandire prealabila solida reprezentand o nenorocire. Lucrurile sunt extrem de simple, proiectele imobiliare la preturi accesibile nu pot fi construite masiv decat prin doua surse de finantare: sistemul bancar si avansurile clientilor. Trebuie sa fii prost sa crezi ca se va mai inghesui cineva sa construiasca masiv in Romania pentru a genera o marja de profit de 7% pe an, in conditiile in care de la achizitia unui teren pana la emiterea autorizatiilor si finalizarea constructiilor trebuie sa astepti minim patru ani.

Aproape tot ceea ce s-a discutat in aceste zile drept mari solutii reprezinta o prostie. Nivelarea avansurilor la 10% din valoarea apartamentului este o nenorocire, in timp ce verificarea firmelor pentru a vedea ca banii sunt cheltuiti pentru proiectele respective imposibil de pus in practica. Singurul lucru destept enuntat a fost reprezentat de mecanismul de asigurare a marilor investitii imobiliare, care sa implice niste polite de asigurare achizitionate spre a fi oferite cumparatorilor. Dar trebuie sa fim constienti ca si acest cost va fi transferat partial prin pret viitorilor clienti. Blocarea pietei imobiliare prin eventuale norme legislative facute pe genunchi nu va duce decat la cresterea preturilor si afectarea majora a unui sector important in PIB-ul Romaniei.”

un comentariu de Dana Budeanu, pentru Verdict App

Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi plasaţi pe orbită de o rachetă rusească

Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal al turneului de la Osaka