Legea de actualizare a pensiilor militare va fi adoptată în regim de urgență în Camera Deputaților

„Nu ne-am opus niciodată acelui proiect vizavi de pensiile militarilor. Am primit și am înregistrat la Camera Deputaților punctul de vedere al Guvernului. Vom distribui proiectul în procedură de urgență, la comisiile de buget-finanțe și de apărare, până mâine dimineață termenul de depunere a amendamentelor, iar sper și chiar cred că cele două comisii mâine se vor reuni fie înainte de plen fie în paralel cu plenul astfel încât să avem mâine și la dezbateri dar și la sesiunea de vot final acel proiect de lege. Parlamentarii PSD vor vota, sunt convins, în unanimitate, acest proiect de lege”, a declarat Suciu.

Senatori şi deputaţi PNL au depus o propunere legislativă care prevede că actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat să fie raportată la media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie ”îndeplinite în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii”.

Iniţiatorii invocă faptul că numeroasele completării aduse legii încalcă mai multe principii, printre care cele ale unicităţii, imprescribilităţii, egalităţii, autonomiei, incesibilidărţii – prin care dreptul la pensie nu poate fi cedat total sau parţial, al recunoştinţei faţă de loialitiatea, sacrificiile şi privaţiunile suferit de militari şi poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi de familiiile acestora, pe timpul carierei.

De asemenea, inițiatorii invocă şi numeroasele dosare aflate pe rolul instanţelor cu privire la tratamentul discriminatoriu aplicat militarilor pensionari.

Semne de întrebare

În legătură cu punctul de vedere al Guvernului la acest proiect, în care se ridica problema de constituţionalitate şi impactul bugetar mare, liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a declarat recent punctul de vedere al Executivului este „consultativ”.

„Guvernul României a dat un punct de vedere, nu înseamnă că noi, iniţiatorii, suntem de acord cu cele scrise în acest punct de vedere semnat de prim-ministru, dar, bineînţeles, sunt aspecte de care este bine să ţinem cont. Totuşi, punctul de vedere al Guvernului, aşa cum am mai spus şi altă dată, este un punct de vedere consultativ, nu împiedică dezbaterea şi adoptarea propunerii legislative. De aceea am făcut şi apel să deblocăm procedura pentru ca proiectul să poată fi pus în dezbatere”, a spus Gabriel Andronache.

Este obligaţia Guvernului, în opinia sa, de a a furniza Parlamentului fişa financiară în care să fie arătate care sunt soluţiile pentru a susţine impactul bugetar.

Despre respingerea proiectului de către Curtea Constituţională, liderul deputaţilor PNL a răspuns că actul normativ nu are niciun fel de element de neconstituţionalitate, cel puţin în forma depusă.

El a mai spus că proiectul nu are un caracter discriminatoriu şi nu prevede o dublă recalculare.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat luni că avizul Guvernului asupra proiectului de lege privind pensiile militare nu a fost unul negativ, ci în document se spune că este „decizia Parlamentului”.

Brazilia: Un jucător a fost eliminat după numai trei secunde într-un meci de campionat

Două minore aflate în plasament la o familie din Vaslui, date dispărute