Un proces intentat de edituri şi autori, printre care John Green şi Jodi Picoult, a dus la stoparea unei părţi a unei legi care interzice bibliotecilor şcolare şi sălilor de clasă din Iowa să aibă cărţi care descriu acte sexuale, potrivit The Guardian.
Marţi, un judecător federal a blocat temporar măsura, scriind că aceasta a fost aplicată neconstituţional în multe şcoli şi că au fost prinse în ea cărţi cu „valoare politică, artistică, literară şi/sau ştiinţifică incontestabilă”, inclusiv „Ulysses” de James Joyce, „1984” de George Orwell, „Beloved” de Toni Morrison şi „The Kite Runner” de Khaled Hosseini.
Aceasta este a doua oară când judecătorul districtual american Stephen Locher, numit de Joe Biden, blochează interdicţia.
Legea, Senate File 496, a fost aprobată pentru prima dată de legislativul condus de republicani din Iowa şi de guvernatorul Kim Reynolds în 2023. Cu toate acestea, Locher a impus o interdicţie în decembrie 2023, după ce autorii şi editorii au dat statul în judecată.
Ordonanţa preliminară a fost anulată de Curtea de Apel în august anul trecut, ceea ce a determinat editorii şi autorii să depună o a doua plângere, argumentând că interdicţia încalcă libertatea de exprimare şi „merge mult dincolo de interzicerea cărţilor care sunt obscene pentru minori, deoarece interzice cărţile care conţin chiar şi o scurtă descriere a unui act sexual pentru elevii de toate vârstele, fără nicio evaluare a cărţii în ansamblu”.
În decizia sa, Locher a scris că interdicţia a dus la „eliminarea forţată din bibliotecile şcolare a cărţilor care nu sunt pornografice sau obscene” şi că aplicarea neconstituţională a legii „depăşeşte cu mult” aplicarea constituţională.
Soarta finală a interdicţiei este încă în balanţă, deoarece oficialii din Iowa ar putea face apel la decizia din această săptămână.
Ca răspuns la decizia lui Locher, procurorul general din Iowa, Brenna Bird, republicană, a declarat că părinţii „nu ar trebui să îşi facă griji cu privire la materialele la care au acces copiii lor atunci când nu sunt în preajmă”.
„Această lege de bun simţ garantează că lucrările la care copiii au acces în sălile de clasă şi în biblioteci sunt adecvate vârstei”, a adăugat ea. „Voi continua să lupt pentru a susţine legea noastră care protejează elevii şi drepturile părinţilor”.
Legea din Iowa se numără printre mai multe măsuri de interzicere a cărţilor adoptate în SUA în ultimii ani. Procese conduse de editori au fost intentate şi în Florida şi Idaho.
Printre alte cărţi prinse neconstituţional în lege, a scris Locher, se numără „Brave New World” de Aldous Huxley, „Slaughterhouse-Five” de Kurt Vonnegut, „Song of Solomon” şi „The Bluest Eye” de Toni Morrison şi „Looking for Alaska” şi „The Fault in Our Stars” de John Green.